Vijesti iz budućnosti – Ivan Vrdoljak otvorio muzej turizma

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

 IvanVrdoljak

Na današnji dan 23. siječnja 2034. ministar minule kulturne baštine otvorio je muzej turizma u Hvaru. Muzej se nalazi u nekadašnjem hotelskom gigantu Amfora. Davno opustošeni hotel koji je godinama zjapio prazan sad je prepunjen radovima hrvatskih umjetnika. 
"Mnogi su bili skeptični prema mojem planu o zbrinjavanju gomile umjetničkih radova koje je država u programu subvencioniranja umjetničkih djela otkupljivala od strane hrvatski slikara, kipara, filmaša...

Novonastali problem riješen je vrlo elegantno. Kad sam proročanski, prije dvadeset godina, doveo Norvežane koji su pronašli naftu mnogi su se smijali mojim izjavama kako će Hrvatska postati Europska i globalna energetska sila. Nakon nekoliko nesreća prilikom crpljenja nafte, te ispuštanja nekoliko milijuna tona mazuta u Jadransko more te potpunom nestanku ribarstva i turizma, ljudi su se ponovo smijali mojim planovima revitalizacije priobalja. Danas imamo cijeli lanac muzeja koji se bave nekadašnjim, pred-naftnim vremenima. Ljudima je naprosto zanimljivije vidjeti kako se nekad lovila riba, ili kupalo u moru. To je čak zanimljivije od rimskih freski ili amfora. Rim je bio stvarno davno, dok su turizam i ribarstvo još u svježem sjećanju živućih ljudi."

Izjavio je razdragani ministar koji je zatim otišao do obližnjeg Visa. Tamo već nekoliko godina lokalni entuzijasti i karizmatici u uvali Smokova organiziraju tradicionalno - "hodanje po vodi". Naime mazut se u toj, nekad pješčanoj uvali, taloži nevjerojatnom brzinom. Oprezni šetač meke noge i velikog iskustva može preći i nekoliko desetaka metara hodajući po površini. Tehniku su usavršili domoroci koji su odbili preseljenje nakon što su se turizam, pa za njime i poljoprivreda kao i ribarstvo potpuno ugasili. Da bi preživjeli preostali otočani su hodali po površini mora da bi ulovili galebe koji bi se zalijepili za mazut u emulziji. Danas je to tradicija a ne pitanje života i preživljavanja, pa se tako Vrdoljakovo ministarstvo minule baštine prihvatilo financiranja i ovog minulog znanja pomoću kojeg se nekad preživljavalo.

galebinafta

"Galeb nije ono što je nekad bio. Danas su galebovi poput kokoša. Ribe više nema pa su se prebacili na travu i gliste. Dočekati ćemo ministra sa najboljom autohtonom spizom – Galebovim tingulom!" priopćio nam je organizator viškog "hodanja po vodi".

Vezani članci iz prošlosti:

 

Hrvatski ekonomisti o Vrdoljakovoj 'maloj Norveškoj': Isto kao da čovjek priča o dobitku na lotu, a nije uplatio listić!

 

Norvežani objavili rezultate istraživanja: Hrvatska bi mogla postati novi naftni i plinski raj

 

NORVEŽANI NAŠLI NAFTU I PLIN U JADRANU Vrdoljak: 'Postat ćemo energetski div'