Sprema se rat na Južnom Oceanu

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

MOV ECOPIRATE PaulWatson2 2274

Kapetan Paul Watson je neočekivano predao kapetansku palicu M/B Steve Irwin, te odstupio kao predsjednik Sea Sheparda. Kao razlog naveo je sudsku odluku američkog suda koji je odlučio da se Paul ne smije približiti brodovima japanskog ICR manje do 400 metara...

whales-sl-14

Japanski kitolovci krenuli su prema jugu, počinje ovogodišnja sezona lova na kitove. Kao i prethodnih godina japanska se flota "spušta" prema Antartici. Namjeravaju pod izgovorom znanstvenih istraživanja loviti kitove čiji se meso kasnije prodaje na japanskom tržištu. Da se radi o komercijalnom kitolovu a ne o znanosti slaže se većina morskih biologa.

Na tim južnim geografskim širinama trenutno se skuplja mnoštvo kitova, ptica i riba. Osim solo jedriličara koji su upravo napustili te vode ljudska prisutnost je minimalna. Ali Japanci neće biti usamljeni, kao i svake godine pridružit će im se Sea Shepherd – udruga koja se bori za očuvanje morskih životinja.

 andy-gill1

Morski pastiri i japanski kitolovci žestoko se sukobljavaju već nekoliko godina. Japanci su do sad potopili jedan brod Sea Sheperda, zatočili jednog od kapetana i odveli ga na suđenje u Japan. Sa druge strane eko-aktivisti (eko-teroristi kako ih nazivaju Japanci) spriječili su hvatanje pune kvote kitova.

 Paul20Watson

Kao američki državljanin, kapetan Paul Watson izjavio je da će poštovati zakone svoje zemlje. Te je naglasio kako udruga kojoj je već 35 godina na čelu nikad nije bila u sukobu sa zakonom, kao niti on sam. Riješenje su pronašli u preuzimanju vodstva ovogodišnje kampanje od strane australske podružnice. A kapetan već legendarnog "admiralskog" broda Sea Sheperda – Stewe Erwinea preuzeo je Indijac Siddharth Chakravarty.

http://www.seashepherd.org/

http://www.icrwhale.org/eng-index.html

Vezani članak:

 

Kitovi i Morski pastir