Za 20 godina bit će sramota imat motorni brod

Napisao/la Lari Lulić Published on .

IMG 48653

Kakav je trenutno odnos ljudi prema ekologiji na Balkanu?

Balkan je, prije svega zbog prethodnog rata i tranzicije demoraliziran, a demoraliziranog pojedinca ne možeš natjerati da povjeruje ni u očigledne stvari. Ipak, ovaj svijet je prilično bistar, i pojedinci već shvaćaju da se radi direktno o njihovom novčaniku. Biti istovremeno i ekološki svjestan i zaraditi novce je, tehnologijama energetske efikasnosti, sasvim izvodljivo. Primitivna društva su siromašna jer rasipaju. Kultivirana društva su bogata jer su racionalna.  

Smatraš li da je čovječanstvo dobilo ili izgubilo izumom prvo parnog stroja, a onda i motora s unutrašnjim sagorijevanjem?

Naravno, da smo direktno s jedrenjaka prešli na vjetrogeneratore, solarne elektrane i hidroelektrane, na zemlji bi sada bio raj za sve ljude. Industrijska revolucija, zasnovana na ugljenu, parnom stroju, a kasnije na nafti i motoru s unutrašnjim sagorijevanjem, promijenila je karakter ljudi, Od inteligentnih, pronicljivih, elastičnih i prilagodljivih prirodnom okruženju, postali smo bahati i destruktivni, poprimivši osobine parnog stroja: snažni, bučni, nezajažljivi, rušilački, zagađivački.

Rambo Jedrenje Herceg Novi 

Na svojoj web stranici posjetiteljima nudiš korisne savjete kako štedjeti i biti zelen. Kakav je feedback? I bi li čitateljima Yachtsa Croatia dao koji savjet?

Ima rezultata, naravno, svijest se diže, polako ali sigurno. Mlade generacije su u redu, problem su stari, koji su demoralizirani, pokvareni lošim navikama koje teško mijenjaju. Savjet vašim čitaocima, svakako: Za 20 godina bit će sramota imati motorni brod i jahtu. Ali, trebalo bi vas biti sramota već sad. Jedrite! Neka vaši preci, kapetani i mornari na jedrenjacima budu ponosni na vas. Uživajte u tišini, nemojte da vam zvuk mora, vjetra, galebova zaglušuje monotona buka motora. Zvučno zagađenje je gadno koliko i svako drugo, utiče na živce, obara inteligenciju. Savjet marinama – naplaćujte vez po konjskoj snazi, a ne po dužnom metru. Što je više konja, dublji je džep, a i zagađivanje je gore. Ko nema motor na brodu, neka se vezuje besplatno. Tako bi Jadran brzo postao raj za jedriličare, a ne kruzerski i tajkunski vodeni pakao. 

Poznat si kao pasionirani jedriličar. Što misliš o velikim jahtama i skupim motornim brodovima?

Ne stajte mi na žulj! Ja sam iz Boke kotorske, prije 300 godina imali smo u vlasništvu 500 jedrenjaka. Tolika flota, a potpuno bešumna. Priznajem za pomorca samo onog ko zna da uplovi u luku na jedra. A sada se ne može živjeti od bahatih šofera koji voze neke besmislene tenkove na vodi, koje nazivaju jahtama. To nisu pomorci, to su šoferi. Nemam dovoljno jake riječi prezira prema tim siledžijama, koji mrze more, jer su hermetički zabarkadirani u tim svojim skupim blindiranim zatvorima. Na žalost, gledam ih skoro svaki dan kako ulaze i izlaze iz Boke, idu u luku Porto Montenegro, presijecaju plovni put mom mikrotoneru, praveći užasne valove koji lome obalu najljepšeg zaljeva na svijetu, narušavajući tako floru i faunu. Naša mila Boka, nevjesta Jadrana, sad mi liči na skupu prostitutku koja stenje u bolovima od bešćutne besprekidne penetracije tih ogromnih čeličnih penisa - vibratora. 

Rambo Boka Kotorska

Stigneš li jedriti? Ideš li na regate? Što je s tvojim mikrotonerom?

Stignem, evo sređujem ga i bacam u more. Na regate idem sve manje, jer ne podnosim jako sunce, Jedrim popodne, predvečer i noću, ne mogu dobrovoljno da se gradelam po ovom opakom suncu.  A jedriličarski radnici još nisu shvatili da stat ne treba davati u 10 ujutro, jer vjetra nema, nego popodne u 16 sati. 

IMG 3371 1

U Hrvatskoj je aktualno pitanje o gradnji velikih golf terena. Što misliš o tome?

Radnička klasa je u drugom svjetskom ratu izborila stvarno vlasništvo nad svojom zemljom. Sada se to, čudnim propisima i zakonima, na perfidan način otima, i radnik opet ostaje bez ičega. U vrijeme socijalizma bio je mini golf za sve, a sada će za bogatune biti pravi golf. A bogatun traži veliki prostor, izoliran od neželjenog pogleda na uznemiravajuću sirotinju. To je kapitalizam, ljudima nije valjao  socijalizam, pa sad neka hvataju tajkunima golf loptice po terenu, ja im nisam kriv. Tako naivno iz ruku ispustiti zemlju, tvornice, društvena dobra… stvarno treba biti duplo glup da bi se to dopustilo.

 

 

Vezani Članci:

Rambo majstore - glasamo za tebe

 

 

 

 

 

 

Komentari   

 
0 # fire 2016-03-07 11:59
rambo legendo...karak ter
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat | Prijava administratoru