Preminuo van Rietschoten – dvostruki pobjednik Whitbreada

Napisao/la Lari Lulić Published on .

 Conny Rietschoten

Cornelis (Conny) van Rietschoten, jedini kormilar koji je dva puta pobijedio na Whitbreadu, preminuo je u utorak u 87 godini od srčanog udara. 1977. i 1981. godine pobijedio je na Whitbreadu kao skiper jedrilica Flyer 1 i Flyer 2, a oba puta glavni konkurenti bili su mu Novozelanđani. Van Rietschoten je uz to jedini kormilar koji je na toj oceanskoj regati uspio biti prvi po realnom i korigiranom vremenu.

'Tužni smo smo odlaska našeg dragog prijatelja. Cijela posada Flyera Connyju puno duguje, svi mi bili smo vrlo mladi, neumorni, ali i prilično nepoznati i neiskusni, a Conny je riskirao s nama, dao nam je šansu. On je bio prvi koji je uveo profesionalan, ozbiljan pristup oceanskom jedrenju i u tome je bio pionir' kazao je Grant Dalton, član posade Flyera II.

conny3

Za drugu kampanju na Whitbreadu van Rietschoten je, umjesto amatera, po prvi puta regrutirao profesionalne jedriličare, među ostalima (buduće) novozelanske zvijezde Daltona, Joey Allena i Erle Williamsa. O njegovom duhu i karakteru najbolje govori događaj s Whitbreada 1981., kada je duboko na Južnom oceanu doživio srčani udar, ali nije dozvolio da njegova posada kontaktira kardiologa na suparničkoj jedrilici Ceramco. 'Novozelanđani su nam bili za petama, da su znali da imam problema sa srcem, stisli bi još žešće' rekao je tada 55 – godišnji van Rietschoten.

conny1