Jadrolinija - Naša flota kreće za Siriju

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

Alan Kurdi death

Nećemo dopustiti daljnju eskalaciju izbjegličke krize. Kao nacija koja je u svojim početcima modernog postojanja iskusila na vlastitoj koži istovremeno rat i izbjegličku krizu imamo iskustvo i znanje, ali prije svega moralnu obvezu djelovati u cilju spašavanja ljudskih života. 

Ne možemo gledati prekrštenih ruku sa figom u džepu ono što se događa u našem susjedstvu. Regija je pogođena humanitarnom katastrofom kakva nije viđena od raspada Jugoslavije.

Alan Kurdi

Mrtva djeca i žene u raljama švercera ljudi, sve više mrtvih utapljanjem na granicama EU, to je stanje koje Hrvatska država, kao samosvjesna članica, ne može prihvatiti kao normalnu svakodnevnicu.

Marko Polo, Zadar, i Petar Hektorović krenut će uskoro prema Sirijskim lukama. Zbog sigurnosnih razloga nije poznato prema kojoj će luci krenuti ali pošto se radi o trajektima za očekivati je da će uploviti u Latakiu.

Humanitarna redovna linija biti će uspostavljena već ovoga tjedna. Naši susjedi Grci posjeduju kapacitetom puno veću flotu od nas, ali očigledno nedostaje etičke svijesti da se ista upotrebi. U tome smislu Syrizina vlada sa Alexisisom Tsiprasom svoj načelni internacionalizam nije uspjela prenijeti na svoju policiju i obalnu stražu – nije propustio kritizirati Milanović susjednu Grčku radikalnu ljevicu, pozitivno se uspoređujući i naglašavajući kako je njegova vlada normalna ljevica centra.

 CDHdlq3WYAAf146

Vesna Pusić koja već odavno briljira u Europskim diplomatskim krugovima, te pritom izaziva zavist ostalih kolega i kolegica sa europske periferije dala je ponovo nekoliko nesvakidašnje hrabrih izjava za ministricu jedne marginalne članice EU.

"Priklonili smo se, kao i uvijek, većinskom mišljenju starijih europskih država članica. Samo ovoga puta, osim stavova, imamo znanje i sredstva da te stavove materijaliziramo konkretnim djelima. U dosluhu sa Njemačkim partnerima pripremili smo jedu od najvećih humanitarnih akcija uopće."

 

Nema opasnosti da Hrvatska bude preplavljena izbjeglicama, svi žele u Njemačku, manji broj odlučio se krenuti prema skandinavskim zemljama prvenstveno prema Švedskoj. Mnoge izbjeglice prije izbijanja krize, poput Libijskih, živjele su standardom znatno višim od onoga kojim se živi u Hrvatskoj – ne uobičajeno iskreno objasnila nam je Pusić.

Vesna Pusi  i Zora 758237S1 

Ovaj neviđeni proaktivni zaokret nije ostao neprimjećen u stranim medijima, tako Njemački Buildt hvali Hrvatsku kao vjernog njemačkoga đaka koji napokon pokazuje znakove samostalnosti, talijanski Corriere della sera kritizira talijansku vladu ističući hrvatski primjer kao nešto što je Italija odavno trebala samostalno primijeniti kao dio svoje svakodnevne proaktivne vanjske politike.

 Šlag na novi kolač koji se peče u Hrvatskoj vanjskoj politici dali su otočani. Boduli su spontano organizirali skupove podrške politici premjera Milanovića. Od M. Lošinja, preko Dugog otoka, do naših najudaljenijih otoka Visa i Lastova, svuda se mogla čuti neočekivana podrška – "Naši problemi sa lošom povezanošću sa kopnom zanemarivi su naspram onoga što prolaze Sirijske, Sudanske i Libijske izbjeglice. Svi smo spremni na to da pati povezanost sa kopnom ali da se smanje patnje izbjeglicama." Izjavila je teta Kate na Hvarskoj pjaci prilikom skupljanja donacija za kupovinu hrane i odjeće koja će biti ukrcana na trajekte Jadrolinije."

Bračani su otišli korak dalje – "Danas je jasno da naša sveta rimokatolička crkva bolje funkcionira od Grčke autokefalne pravoslavne. Brački karitas je već spreman pokazati Grčkim otocima kako se to radi. Smještaj, hrana, liječnička skrb, i još mnogo toga spremno je za prihvat izbjeglica koje možda i same doplutaju direktno do naših obala. Višani i Komižani već su spremni dokazati se kao lanterna humanosti u sjevernim vodama Mediterana. Ribari ali i turistički djelatnici koji se bave plovidbom organizirali su se u straže koje plove na liniji Vis – Sušac – Palagruža. U koliko primijete plovilo pretrpano izbjeglicama spremni su odmah spriječiti nesreće koje se dešavaju od Knosa do Lampeduze. Prihvatiti ljude sa prekrcanih i starih brodova, te ih dovesti u punom komforu do sigurnosti prema kojoj su se izbjeglice iz ratnih područja uputili.

Screen shot 2015-09-22 at 12.04.26 PM 

Glavna pomorska baza za prihvat je naravno i naša najveća luka.

Nakon iskrcavanja u riječkoj luci izbjeglicama će se pružiti medicinska i sva ostala potrebna pomoć. A kad na to budu spremni, prema vlastitoj odluci, omogućiti će im se putovanje prema bogatom sjeveru nagibnim vlakom.

Screen shot 2015-09-22 at 12.03.24 PM

Samo netko tko je u Hrvatskoj zaspao tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, te se iznenada probudio u 21 stoljeću, zatim osjetio neodgodivi poriv nadoknaditi propušteno i saznati što se danas događa mogao bi povjerovati u vjerodostojnost prethodno iznesenih informacija.

Tekst je puka fikcija i proizvod mašte autora.

Spomenuti političari, osobito ministrica vanjskih poslova i premijer, suučesnici su ili apologeti politike koja je dovela do velike bijede i humanitarne katastrofe civilnog stanovništa i urušavanja država poput Sirije, Libije, Sudana...iz kojih je krenula rijeka izbjeglica.

Screen shot 2015-09-22 at 12.05.04 PM

Povjesničari će suditi Europskoj uniji i SADu. Kakav će to sud biti ovisit će o vremenima u kojima će taj sud biti formiran. Ali činjenica da Mediteran koji je spajao ljude ne samo od antike, već još od neolita, koji je bio poprište mnogih suludih i krvavih bitaka, danas je od strane EU korišten kao sredstvo zatvaranja i izolacije. Kao granica između Nas i Njih, roditi se na "krivoj" obali znači biti Drugi. Hrvatskoj ne treba žica poput one koja se podiže u Mađarskoj kad ima more. Možda nikada prije u slanim vodama između Euro-Azije i Afrike nije stradavalo toliko nevinih, i možda nikada prije nije postojalo više mogućnosti da se sve to spriječi...ali jednostavno nije se htjelo, nedostajalo je političke volje i humanosti.  

Photo:

Nilüfer Demir

Massimo Sestini/eyevine

Jutarnji List (Daniela Peracic/Cropix)