Nakon Snježne Kraljice Jadranska Kraljica?!

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

crtani

Nakon velebnoga trijumfa sporta nad skromnošću, barem kada je riječ o pražnjenju gradske kase najvećeg gradskog proračuna u Hrvatica i Hrvata, nadamo se proljetnom "dricu" koji će donijeti korist jednom drugom sportu – Jedrenju.

Možda nisu baš svi građani Zagreba osjetili gradotvorni ponos kad su skijaške legende jurile oko katedrale, iako su to prenosili svi svjetski mediji kojima sport na skijama znači.

Milan Bandic i snjeg 

Nadamo se da će nakon zimskih igara gradonačelnik Bandić preći na one proljetno-ljetne. Građani koje nije oduševio skijanjem možda padnu na jedrenje. Odnosno možda će baš zbog odobalnog jedrenja padati listići u biračke kutije sa zaokruženim rednim brojem Milana Bandića.

Koliko kruha Bandić daje ne znamo. Ali igre su mu jača strana pa se valja malo pozabaviti time kako Milana privolit da se igra jedrenja.

Ivica kostelic vrh jarbola

U normalnim uvjetima ne bi imali nikakve šanse. Jedrenje je u Hrvatskoj naspram drugih sportova nešto poput Lastova ili možda Visa naspram Zagreba.

Ali mi imamo Asa, ne u rukavu, već u marini. Odnosno naš skijaški As ima jedrilicu.

Oni upućeniji možda znaju da je Ivica Kostelić vlasnik jedrilice klase Mini. Točnije bivši vlasnik, nakon kratkog i medijski uspješnog jedrenja u Miniju Ivica se, u brodovlasničkom smislu, popeo koju škalinu više.

Ivica je sada vlasnik Class40-tija. Jedrilica se nalazi u Marini Kaštela. Radi se o Akilariji RC 1.

Za boljitak našega sporta nadamo se da će Ivičin i Milanov entuzijazam na proljeće dosegnuti nove sinergijske vrhunce. Toplo se preporučamo višedesetljetnom gradonačelniku da dođe na more u proljeće i započne delat. Dobra mjera za pravo vrijeme je snijeg. Kad se otopi Ivica se obično spusti sa planina, sve do mora.

Milan BAndic

Predlažem Milanu da dela - Jadransku Kraljicu. Svi preduvjeti su tu.

Ivica je takoreći svoje odradio, ispekao je zanat od gumenjaka sve do timuna na Miniju, a sad je u posjedu Class40-tija.

Sve što mu treba je jedna prava regata, sa kraljevskim prizvukom, pa da sve ove morske avanture dobiju malo Viši smisao. Milan se može vješto i diskretno, kako samo on to znade, ukrcati na još jednu sportsku manifestaciju koja će požeti glasove.

Tijekom proljeća milanovo malo imućnije biračko tijelo pomalo počinje privremenu migraciju ka provinciji. Mi, priobalni i otočni domoroci, se toplo preporučamo kao lanterna koje će preplanule birače, kad se vrate sa ljetovanja, podsjećati na ljeto i sreću. Na sve one užitke koje im je pružila Jadranska Kraljica dok su u dokolici pratili lokalne vijesti.

Sigurni smo da ćemo zasjati u sjećanju upravo onda kad se građanka ili građanin budu dvoumili nad izbornim listićem. Znamo da će se tada iz podsvijesti čuti "idemo delat". Da je On delao, čak i dok smo se mi odmarali...

 Milan Bandic plakat-VLM

U krajnjoj liniji novac poreznih obveznika ionako služi samo onom čemu služi svaki novac – potrošnji. Pošto se negdje potrošiti mora sasvim je u duhu današnjeg vremena lobirati, kako se to pristojno veli, za svoje interese.

Od nekadašnjeg socijalističkog sistema u spoju sa individualističkim motom "snađi se druže" transformirali smo se u društvo u kojem je socijalizam odbačen a životni spiritus movens pojedinca promijenjen u "snađi se gospodine".

Gospodska agitacija ne mora biti moralna, dovoljno je da je legalna. Osim ako niste stvarno važni - onda možete sve.

U krajnjoj liniji radi se o hrvatskom moru na kojem će svoje karbonske baštune ukrstiti vrsni hrvatski vitezovi pronoseći slavu svoje domovine na njenim najudaljenijim i najusamljenijim dijelovima.

Ivica kostelic akilaria rc1

Snježna kraljica je koštala 23 milijuna kuna. Od toga su sponzori pokrili oko 75%. Ispada da je porezne obveznike manifestacija stajala 5 milijuna kuna. Prema izjavi gradonačelnika troškove "snosi Bog".

Odgovorno tvrdim - Na budućoj Jadranskoj kraljici možemo napraviti čudo sa samo pola milijuna kuna. Od sponzora se možda i ne može očekivati slična sredstva kao i za skijanje.

Ali se zato sigurno može očekivati doživljaj kojeg zločesti novinari neće provaliti kao "fotokopiju" jednog drugog događaja koji je ugašen baš zbog financijskih dubioza.

Pri tome naglašavam kako nećemo pokušati organizirati odobalnu regatu na Jarunu, niti bilo kakvu sličnu progresivnu i jedinstvenu manifestaciju.

O jedrenju mediji znaju puno manje nego o skijanju, pa neće biti problem prikazati "ivent" kao jedini u svijetu.

Primijetili bi također, ako je troškove Snježne Kraljice snosio sam Bog, da smo sigurni kako će se za Jadransku Kraljicu javiti, ako ne već sami Bog, onda barem Sveti Nikola.

U koliko se netko na regati izgubi i privremeno nestane ili mu pukne timun još bolje....

Photo: Facebook, Cropix