Teror u Lubinskom portu

Published on

 

fotografija

Ditiramb cvrčaka i ciku dječice u plićaku Lubinskog porta jučer je naprasno prekinula buka nekoliko helikoptera u niskom letu koji su išli prema Lori. Brutalno narušavanje kasnoljetne idile iznerviralo je skupinu penzionera, inače stalnih gostiju Lubinskog porta, koji su primijetili da se ni u toj donedavnoj oazi mira na sjevernoj strani Marjana čovjek više ne može propisno opustiti.

fotografija1

Parada vojne tehnike u niskom letu nije jedina nevolja koja je zadesila mirno penzionersko društvo. Naime, ove godine strani turisti počeli su otkrivati čari Marjana, te, na očaj starosjedioca, sve češće u jutarnjim satima zauzimaju najbolje pozicije na stolićima ispod tamarisa. Naši sugrađani treće životne dobi znaju se tako naći u situaciji da ne mogu naći hlada, ili pogodno mjesto za baciti na briškulu i trešetu.

fotografija5

Rastući problem je i sve veći broj brodova u Portu, koji pogotovo vikendom dolaze iz obližnjih lućica Mornar, Split i Spinut. Pritisnuti valjda padom standarda, ljudi više ne idu na izlete do Čiova, Šolte ili Drvenika, već isplove iz lučice i bace sidro 300 metara dalje, stvarajući tako strahovitu gužvu. Njima se još može progledati kroz prste, ali što reći za obijesne jedriličare koji se u zadnje vrijeme znaju sjuriti u Lubinski porat, virat, i krenut nazad. Nekome je možda i zanimljivo gledat jedriličarsku akciju izbliza, ali starijim gospođama koje plivaju u tom regatnom polju jamačno nije zabavno. Nije nužno da arogantni kapetan brodom pogodi stariju kupačicu, koban bi mogao biti i šok zbog približavanja jureće grdosije.

fotografija6

Ipak, nije da se penzići samo žale, napomenuli su da svakako pohvalimo mlade jedriličare iz obližnjih klubova, koji svakodnevno krstare sjevernom stranom Marjana, ali kulturno, bez glisiranja blizu obale i ugrožavanja kupača.

fotografija4