Komiška regata 2013 - Fotogalerija starta

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

IMG 3078 1A

Koliko pamtim ovo je bila najvjetrovitija komiška regata. Nestabilno proljetno vrijeme bilo je puno iznenađenja. Od prognoze i nezaobilaznog aladina, koji je pokazivao uglavnom ono što se na regatnom polju nije dešavalo, sve do lebićade koja je komišku regatu pretvorila u višku...

Puhalo je jugo srednje jačine, do 20tak čvorova na najjače udare. Start je oglašen prema raspisu u 9 ujutro, a flota je sretno stigla u Komižu u vrlo kratkom vremenu. Bonace nije bilo, čak ni kod Maslinice ili Barijaka ispred Komiže. Ali nezgodna prognoza za Komiški porat nagnala je sve učesnike da nakon ulaska u cilj nastave jedriti do grada Visa i tamo potraže sigurno utočište tijekom nestabilnog vikenda. Za pobjedu, na regatnom polju, najozbiljniji kandidati bili su Vepar na Oli i Ante Česić na Bare V. Bitka je bila neizvjesna, ali je na kraju kurs prema vjetru i veličina česinog broda presudila.

Svakako treba istaknuti i pohvaliti Jelicu Linčir, direktoricu viškog porta, koja je prihvatila učesnike regate bez naknade. To je i više nego hvale vredan potez u ovim vremenima kad se sve počinje gledati kroz nišan profita. Jelica je propustila inkasirati nekoliko tisuća kuna koje bi učesnici bili primoreni platiti. Tako je, umjesto da bude profiter grubog vremena i nesavršenosti komiškog porta , pokazala da se još uvijek može naići na mjesto gdje međusobno pomaganje i podrška bilo kome kad mu je potrebna nalazi prvome mjestu. Smatram da je to doprinos pomorskoj kulturi i moralu koji danas vrijedi puno više od materijalnog interesa.

Pošto su svi učesnici regate bili vezani u Visu, regatni odbor je oglasio start povratne etape ispred otočića Host. Učesnici su se kratko ljuljuškali u bonaci, da bi lokalna nevera koja se formirala južno od svetionika Stončica uskoro dovela kišu ali i vjetar od 20 čvorova iz smjera levanta. Takav razvoj situacije najviše je iskoristio Mareus.

Vjerovali smo u ono što vidimo, nije nas previše interesirao aladin kad je sinoprička karta očigledno pokazivala mnoštvo nestabilnog zraka i veliku neizvjesnost u smjeru vjetra na lokalnoj razini. Nakon starta jedrili smo prema Stončici, praktički udaljavajući se od cilja, ali smo bili sve bliži lokalnoj neveri. Prvi smo uhvatili refule i krenuli prema Vratima sa popriličnim vodstvom nad ostalima. Padala je kiša neprestalno, a mi smo išli od nevere do nevere i tako došli do Splita bez stajanja. Tek kasnije, kad sam vidio u medijima da je u Lici i Dalmatinskoj Zagori pao sijeg, shvatio sam zašto je bilo tako nevjerojatno hladno. Uvjeti su bili pravi zimski, svi smo se smrzli i bili potpuno mokri..... Izjavio je Edin Plilava Pilić taktičar i strateg stručnog tima poliklinike Drinković (odjel kojeg vodi Pili je tajna).

Vepar za kormilom Ole je ovoga puta dobio pojačanje u olimpijcu Luki Radeliću, odlučio se na potpuno suprotnu taktiku od Mareusa. Dok je Mareus hitao prividno iracijonalno ka jugoistoku, Vepar je odlučio otići na zapad. Tamo je među posljednjima uhvatio nadolazeću neveru. Ante Česić potpomognut Antom Vanjakom i prof. Dr. Ognjenom Uljevićem Suljom odlučio se na konzervativniju varijantu koja ga je vodila bliže jugoistočnoj strani kursa, te je vrlo brzo pretekao manjeg Mareusa sa Fatovichevim Bareom V, inače prerađenim TP52 za „charter“.

Vepar je unatoč zaostatku jurio ludo, i dojurio do drugog mjesta. Da je bilo samo malo više vjetra Vepar bi unatoč krivoj strateškoj odluci (a takve greške se povremeno moraju dogoditi) pobjedio regatu.

Kako bilo, Mirko Fatovich je sa svojim tićima „odnio“ regatu. Mate Arapov, koji je uknjižio treće mjesto u obe etape za kormilom Anadore, mogao je samo promatrati bitku za postolje.

Pogledajte fotke sa starta. Iza objektiva se nalazio neumorni Robert Matić.

 

 

Rezultati