Ma što radite zimi?

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .Pitanje iz naslova ovoga teksta je uobičajeno pitanje domorocima od strane turista i onih koji se tako ne osjećaju kada pohode periferiju, osobito izolirane i daleke otoke.
Naravno da je to pitanje glupo do bola, ali glupo je i centralizirano društveno uređenje, pa se ipak centralistička glupost veselo legitimira na periferiji kao nešto normalno.
Dok otoci za središnjice i njihove žitelje predstavljaju zimi samo sjećanje na ljeto koje je prošlo i koje će ponovo doći, na periferiji ipak žive ljudi i djeca sa svojim uobičajenim civilizacijskim potrebama tijekom čitave godine.

Naravno većina istih je lošije zadovoljena u poredbi sa središnjicama, osobito ako se uspoređuju mogućnosti izbora.
Eto djeca na Visu ovoga vikenda ponovo imaju priliku upoznati se sa već drevnom izmišljotinom Nikole Tesle – radio upravljanim brodićem.
Stvari su napredovale u posljednjih stotinjak godina od Nikolinog otkrića. On je radio upravljanu maketu prezentirao admiralitetskoj vrhuški američke mornarice. Razočaranje koje je Tesla tada doživio poprimilo je legendarne razmjere; Admirali su odgovorili da nemaju vremena za dječju igru. Možemo samo nagađati kako je tada Nikola razmišljao o tome kako su djeca puno pametnija od admirala, jer bi se i djeca sjetila da ta radio upravljana brodica na sebi može prenositi bombu...

Danas je Teslin izum, između ostaloga, primjenjen na puno humaniju i korisniju ideju po čovječanstvo i pomorsku kulturu od rata i ratnih razaranja.
Radio upravljane jedrilice danas su svjetski priznata jedriličarska klasa, diljem planeta djeca se uče jedrenju, tehnici i tehnologiji pomoću malih modela kojima se natječu na regatama.

Eto što radimo zimi, ne čekamo Vas iz središnjica, to vas samo lažemo o vašoj važnosti iz poslovnih razloga, istina je ta da ustvari uvijek čekamo zimu. Da bi se tada mogli baviti važnim stvarima, pa ljeto na otocima otočanima danas uglavnom služi samo preživljavanju, a zima je postala smisao života.