Preko Atlantika u dva tjedna

Published on

Damir Davide Brade

Damir je sa svojim novim co-skipperom Davide Consorte,u sklopu priprema za Jadransku regatu stigao do otoka Martinique.
Momci su trening shvatili ozbiljno, ruta jadranske regate dugačka je 225 nautičkih milja. Isplovili su na ocean sa Fuertaventure, jednog od Kanarskih otoka. I za 15 dana jedrenja stigli do Martinique. Jedrilica kojom su preplovili Atlantik je Sun Odyssey 49.

Eh, kad se već Damir javio, te opisao kako se on lijepo krčka na karipskom suncu dok nas ovdje klima po ne znam koji put podsjeća da je Homo Sapiens tropska životinja, vjerojatno nije ni sam svjestan da je taman pogodio u pravi akord. Zimogrozan sam do bola, svako spominjanje tropskih mora u zimskim danima pretvori me frustrirano i promrzlo dijete.

 Bio bi red prokomentirati kako momci treniraju, prvo ću komentirati kao sportski direktor Jadranske regate;

- Svakako pohvale na pravom treningu. Ponoviti deset puta i više ono što ćete činiti kad se budete natjecali u temeljima je svakog sporta....

Nadam se da će i ostali učesnici slijediti ovaj primjer te će doći spremni na 10. Jadransku regatu. Prema dosadašnjim najavama nastupa sljedeće, jubilarno izdanje ovog off-shore natjecanja, obilježiti će do sada najveća i najkompetitivnija flota.

IMG 5726 

Osobito nas veseli Damirov nastup na sljedećoj Jadranskoj regati. Naime nastojimo motivirati upravo vlasnike Class40-ija. Ola je potvrdila svoj nastup, slovenski Box također, a sa Čargovim WayPointom već imamo grupu. Pokušavamo također doći do ostalih vlasnika koji svoje jedrilice drže na Jadranu. Očiti kandidat je Marekov Fulcrum, ali tu su još i Vaquta....

A sad reset! Zaboravit ću da sam nekakav "sportski direktor", već ću baciti komentar kao učesnik i pobjednik Jadranske regate, te kao opsesivni obožavatelj monoklasa, odnosno Class40-ija.
Ali prije svega kao tropska životinja, koja se bori humorom i samozavaravanjem protiv ovih hladnih zimskih dana;

- Izgleda da su momci falili klasu. Nisam siguran da će im jedrenje na Sun Odyssey-u koristiti. Ma koliko dugo trajalo.... (Osim ako Damir potajno odustaje od Class40)

- Jadranska regata se jedri u "trokut". Ne onaj olimpijski naravno, već onaj odobalni trokut: Vis - Sv. Andrija - Palagruža - Vis. Ova njihova ruta je ravna. Ako su plovili ortodromom.

- Toplo more, rum i mitske karipske ljepotice sigurno neće dobro djelovati na čvrstoću duha i tijela.

- Mogao bi čak napisati da ih mi na Oli spremno čekamo. Do sada Damirov Class40 WayPoint nikad nije pobijedio kad sam ja bio na Oli (nedavno je Way Point brodio do cilja ispred Ole na Mrduji, a za kormilom Pointa je bio Tonči Stipanović).

IMG 5710 

Dakle, moram ovu činjenicu - kad sam ja bio na Oli nikada nijedan class40 nije stigao u cilj prije nas - maksimalno iskoristiti za samo-promociju i egonaniju, da se ne bi desilo da nas uskoro dobiju pa da propustim ovu krasnu priliku. A ako mi Damir nastavi slati na zimski, vlažni, hladni i mračni Vis porukice o tome kako uživa sa svojim partnerom na toplim karibima nastojat ću ljubomoru daljnje upregnuti u sportsko napaljenje...

 Razmišljam dalje o karibima. Prisjećam se Kube, tropskog sunca, mohita, mulatkinja....prošlo je već skoro deset godina od kad sam bio na toplom otoku gdje police u butigama podsjećaju na moje djetinjstvo, na Jugoslaviju....

Pa onda naglo popizdim! Pa se mislim i premišljam te se smijem samome sebi, sad već ne samo u sebi:
"Mogu oni jedriti preko bare koliko hoće. Tu u ovoj našoj jadranskoj lokvici čeka ih jedna žaba koja se prijeti da će ih kao svaki puta do sada pojesti. Veličina bare preko koje su prošli i sa koje su došli pritom neće ništa značiti...."

 Evo radi! Počelo je. Samo neka Damir dalje šalje poruke....

 

P.s. Spoznao sam da je Čargova supruga mudra žena, ipak je brzo pohitala na Karibe i zabranila brijanje brade dok ona ne stigne. Poznavajući globalno poznatu ljepotu tamošnjih šarolikih bodulki to ne čudi. Ali oni su ipak sami skupa, njih četiri....muška. Imaju sve što treba.

E da četiri ih je, a ne dvoje...

Davide Consorte - Pagina UfficialeDavide Damir cargo