Dolazi Class40 - Vepar je prvi hrvatski vlakovođa?

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

 VeparNina

Ako ste pokušali doznati što je to Class40 pomoću googla do nedavno ste mogli pomislili da se radi o lokomotivi. Ali ne, to nije britanska dizel lokomotiva. Radi se o "prijevoznom" sredstvu koje ne zagađuje atmosferu, dapače koristi samo posrednu sunčevu energiju (vjetar) za svoje kretanje.

Što je class40? I prije svega što naš jedriličarski as, ovjekovječen u trenucima odmora na ovom čudnom plovilu na slici ima sa tim?

RC2 sailplan smallClass40 je zapravo skup pravila, popularno zvanih - box rule. To su pravila koja određuju način na koji se smiju graditi jedrilice namijenjene prvenstveno posadama sa jednim (dakle ipak samcima) ili dva člana, za od-obalne i prekooceanske regate. Naravno te 12 metarske jedrilice mogu brojati i do desetak članova posade, ali više od 4-5 članova posade je sasvim dovoljno i za najzahtjevnije regate, odnosno manevre. Osim velike širine, do 4.5 m, i kolombe koja seže do 3 metra dubine, jedrenje bez brojne posade omogućeno je balastnim tankovima do maksimalnih 750 litara (na svakoj strani jedrilice).

Ali ono što čini klasu najzanimljivijom je ograničena upotreba najskupljih materijala poput kompozita sa ugljičnim vlaknima, popularno zvanim karbon, te ostalih skupih materijala ili tehničkih izvedbi. To omogućuje relativno nisku cijenu u poredbi sa ostalim off shore klasama, te je jedan od glavnih razloga zašto čak i prekooceanske regate već nekoliko godina broje i do nekoliko desetaka učesnika.

Klasa raste velikom brzinom, osobito u svojoj domovini rođenja – Francuskoj.

 akilaria40rc2 2

Vepar i njegov Ola Sailing tim, kako doznajemo, uskoro će nastupati na jednoj od najnovijih verzija ove obećavajuće klase. Do sad smo imali priliku vidit nekoliko jedrilica ove klase na našim regatama, prvo slovenski Boxx zatim Šimu Stipaničeva na Fulcrumu (Amonu?!). Ali ovo je prva jedrilica u vlasništvu domaćeg jedriličarskog tima.

Dakle vlak je krenuo i u Hrvatskoj, kompozicija je za sad mala, prva lokomotiva je Akilarija sa Veprom na čelu. Nadamo se i iščekujemo da će i ostali domaći entuzijasti i ljubitelji jedrenja na jedrilicama koje su međusobno slične te je jedriličarsko znanje ključno za rezultat progledati i prikopčati se na ovu off shore kompoziciju.

http://www.akilaria.fr/gb/

http://www.class40.com/