Pequeña regatta nocturna – World Kilo Tzar pregazio Vepra

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

IMG 5448

Mala noćna regata je završila svoju metamorfozu, iz jedne velike noćne zabave (i male regate), u veliku (jedriličarima i jedrilicama) nabrijanu regatu. (Prethodnih se godina podjela nagrada pretvarala u koncert. U posljednje dvije je ponovo samo jedrenje u središtu pažnje) Svatko tko voli jedrenje morao bi barem jednom doći i doživi nešto uistinu specifično i nadrealno – mnoštvo vrhunskih jedriličara (ovjenčanih slavom olimpijade i ostalih velikih prvenstava) koji se noću nadmeću u portu koji nalikuje bazenčiću pretrpanom jedrilicama. A brojna publika okružuje regatno polje te svojim glasnim navijanjem pruža jedriličarima osjećaj da se nalaze u areni.

IMG 5473

Ove godine bura je ponovo protjerala Gažul, vjetar specifičan za postirsku valu koji puše sa kraja. Start regate posebno je atraktivan kada se promatra sa "glavnog" Malog mula. Tada jedrilice koje uplovljavaju po valovima bure izgledaju poput zamračene lutkarske predstave. A kad uplove u porat, odjedanput se pretvaraju u frenetičnu flotu koja se grčevito bori za svaki dašak vjetra u zavjetrini postirskog mandrača.

Nakon kvalifikacijske regate Gažul se ipak pojavio, skromno i samo u jednom djelu uvale. Kao da nije htio da i ove godine sve protekne u znaku sjeveroistočne konkurencije sa Biokova. Tada se situacija dodatno zakomplicirala. Start po buri, a na pola uvale bonaca. Zatim Gažul u najjužnijem kantunu. Granica dvaju vjetrova, svjetski poznate Bure i lokalnog Gažula nalazila se upravo kod Malog Mula gdje je bila i najglasnija publika male noćne regate.

IMG 5538

U kvalifikacijskoj regati sudjelovalo je 15 posada. Vepar je očekivano poveo na samom početku regate, doduše start i nije bio baš najbolji, ali je već na prvoj bovi As Kupa prešao u vodstvo. Sve je izgledalo kao jedan uobičajeni dan u "uredu", Vepar je vješto obilazio bove i kontrolirao konkurenciju.

Negdje na polovici kursa kvalifikacijske regate Antonio Pušić izvrsno koristi inerciju novoga Firsta 30 i prelazi u vodstvo. Bila je to najava neočekivane pobjede u finalu u kojem je do sad dominirao postirski zet Vepar (Toni Bulaja) za kormilom već odavno legendarnog As Kupa. Za treće mjesto i "posljednji vlak" za finale vješto se izborila makarska posada Adriona sa Prvenkom Bušelićem.

IMG 5545

Na samom pragu finala našli su se Sani Delić (4. mjesto) i Goran Martinović (5. mjesto). Došlo je i do više sudara između jedrilica dotičnih kormilara. Taj događaj je bio toliko grub, opasan i neprimjeren pomoračkoj kulturi (i bilo kojoj drugoj kulturi) pa ćemo tome uskoro posvetiti poseban članak. Pri svemu tome nastala su i znatna oštećenja na jedrilici Kvaka (a možda i na Sanijevom Farru), te je Ervin Kuzmanić, poznati Brački javni bilježnik i jedriličar dobio lantinu u glavu.

Izjave:

Sani Delić neposredno nakon regate: "....tija sam ga potopit! Nisam gađa As Kupa već njih (Kvaku)!"

Gordan Martinović Orca: "Mi smo u šoku! Bježali smo po portu od Sanija..."

IMG 5593

U finalnoj regati Antonije Pušić Rambo Amadeus World Kilo Tzar je odličnim startom pokrio Vepra te odmah pokazao da pobjeda u kvalifikacijama nije bila slučajna.. Vodstvo nije ispuštao sve do cilja. Vepar je doduše imao male šanse za prelazak u vodstvo, ali je Antonio vještim reakcijama pokazao da je vjerojatno najbolji jedriličar među znanim i neznanim kompozitorima i muzičarima.

IMG 5587

Njegova pobjeda je iznenadila vlasnika i posadu Fuga, a koliko se meni čini i samog Antonija. Pred sam start kvalifikacija kad je ugledao kako to ustvari izgleda sa pozicije kormilara izjavio je – Nije mi svejedno. A zatim pokazao da argolom vlada isto tako dobro kao i dirigentskom palicom. Sega Mega!

 

 

7. MALA NOĆNA REGATA – rezultati

 

Cilj IME BRODA KORMILAR KLUB LUKA
1. FUGU RAMBO AMADEUS Ola Sailing Team Split
2. AS KUPA TONI BULAJA Ola Sailing Team Split
3. ADRION PRVENKO BUŠELIĆ JK Bura Makarska
4. RAMINA SANI DELIĆ JK Labud Split
5. QUAKA GORAN MARTINOVIĆ JK Labud Split
6. FRAGOLA EXPRESS ANTONIO VULETA JK Bura Makarska
7. SEASCAPE 27 ŠIME STIPANIČEV JK Tijat Vodice
8. MURSA 2 SANDI LULIĆ JK Mornar Split
9. STRILAC DAMIR KRALJEVIĆ JK Labud Split
10. PRVI EMIL TOMAŠEVIĆ JK Labud Split
11. ZELENKO JERE VIDOVIĆ JK Labud Split
12. REPUBLIKA BROČ MATE ŠKARIĆ JK Postira Postira
13. DUJE VELE URLIĆ JK Gažul Postira
14. ZVIZDA MORA MILAN VUKIĆ JK Gažul Postira
15. POŽURI POLAKO ANTE PERUŠIĆ JK Spinut Split

 

Komentari   

 
-4 # amadeus 2013-08-13 12:56
Jeba te amadeus a o saniju sto rec to je ipad splitsko dite
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat | Prijava administratoru