Viška regata 2013: Slovenci i Darko Hajdinjak najbrži

Published on

viharnik

Jutarnji levanat pokrenuo je 152 jedrilice na startu 69. Viške regate. Unatoč prognozi koja je obećavala bezvjetricu dvadesetak jedrilica izašlo je iz Splitskih vrata bez stajanja. Zatim ih je levanat otpuhao dalje, skoro do Visa...

Prvih desetak jedrilica koje su izašle iz vrata odjedrile su po umirućem levantu na samo nekoliko milja od Visa. Tada je levanat preko juga okrenuo na zapadnjak. Posljednja jedrilica koja je uhvatila "vlak" za levanat bila je Anadora sa Matom Arapovom za kormilom.

Ostatak flote je neko vrijeme plutao ispred Splitskih vrata, da bi uskoro dočekao slabašan zapadnjak.

 Većina učesnika u konkurenciji "charter oblokavanje" tada pali motore i kreće u hvatanje pool positiona za viškim šankovima. VHFom tada kreće salva nepotrebnih prijavljivanja, gotovo ponositih, vlastitih odustajanja. Pri tome svojim urlanjem i pjevanjem ne ometaju one koji nastavljaju jedriti. Ugasiti VHF stanicu je lako. Ali, valjda od dobrog raspoloženja i još bolje kapljice, nekako zaboravljaju da njihove jedrilice na motor ne prave samo buku već i valove, te da ti isti valovi gadno smetaju onima koji se trude nastaviti jedriti po bonaci. Osobito kad zadovoljavaju svoju potrebu da se belje, mašu i pozdravljaju one koji i dalje jedre ploveći u njihovoj neposrednoj blizini.

 Po bonaci do Visa najbolje se snalazi slovenski trio; Assalina, Veliki Viharnik pa Megaenergija. Zatim slovačka Paula, te crnogorska Crna Misterija. Zatim, napokon, "naši"; Anadora, Barba Branko, Dubrovnik....

Unutar vremenskog ograničenja do 18 sati u cilj ispred Češke Vile u 17:59:51 stiže Aleksandar Marić sa Ibisom. Njemu kao i ostalim neznanim trudbenicima koji su nastavili jedriti i nakon vremenskog ograničenja svakako valja čestitati na upornosti.

visporat

Uvala sv. Jurja je tradicionalno regatno polje drugoga dana regate. Jugo, vjetar koji je inače poznat po tome da puše stabilno za razliku od Bure, u uvali sv. Jurja (uvali u kojoj se nalazi grad Vis) puše hirovito i na mahove. Desetak čvorova juga, koje je na udare puhalo gotovo dvostruko brže, i 24 posade koje su nastupile pružile su veoma zanimljivu predstavu pod jedrima. Pobijedili su Dubrovčani koji su se uspješno obranili od naleta Zadrana u oba plova.

PoratDu

Na ovoj fotografiji čini se kao da su dubrovčani preuranjeno startali?!

Rezultati regate u Visu po skupinama:

I SKUPINA: 
1. Dubrovnik (skiper Tonči Kordić, klub Orsan-Dubrovnik), 
2. Gringo (Robert Sandalić, Uskok-Zadar), 
3. Mareus (Krešimir Đakulović, Špinut-Split);

II SKUPINA: 
1. Paikea (Robert Žmikić, Burin-Novi Vinodolski), 
2. Južni vjetar (Jadran Gamulin, Orsan), 
3. Frapa (Tihana Tadinac, Frapa-Rogoznica);

III SKUPINA: 
1. Wilde Perle (Karlheinz Muller, Njemačka), 
2. Henderson (Slavko Milinković, Bura-Makarska), 
3. Seascape 27 (Jon Brecelj, Skipper-Slovenija).

 

U povratnoj etapi do Splita jugo je počastilo jedriličare brzim dolaskom u Split. Od starta do cilja, vjetra je uvijek bilo od 10tak do preko 20 čvorova na udare.

OlaOCS1

Nekoliko sekundi prije starta naš vječni favorit Toni Vepar Bulaja na našu vječnu žalost preuranjeno starta.

AnadoraCrnac

Najbolje starta Arapov za kormilom Anadore. Primjetite Crnca na provi!

OlaOCS

Bilo mu je lako kad je iskusni Crnac bio poput oka sokolovog. Tu mu se vidi ruka.

mateStart

 Crnac smireno vodi Anadoru na liniju starta točno u pucanj Čedinog (Perić) pištolja. Viri mu crna glavica iz provenog štraja.

olanazad2

Nakon povratka na liniju cilja i ponovnog starta Vepru su glavni konkurenti već odmakli. Šteta, bilo bi zanimljivo vidjeti kako se novi class 40 nosi sa starim VOR-om (Veliki Viharnik) i ostalom konkurencijom. Po jugu, od Visa do Splita jedri se sa vjetrom u bok (mezonave), a to su idealni uvjeti za široke bokove veprove Ole.

Prvi u cilj ulazi višekratni pobjednik Viške regate – Veliki Viharnik sa Dušanom Puhom za kormilom. Zatim Assilina sa Samom Žvanom kao kormilarom.

AustriaOne

Treći je Austria One sa Kurt Zatloukal koji je napokon dočekao malo više vjetra i doveo ovu staru ali moćnu IMOCu do cilja onako kako i priliči tom rasnom aluminijskom offshore regatijeru.

Dušan Puh: "Veoma sam zadovoljan jer su danas bili uvjeti upravo onakvi kakvi nama odgovaraju. Druga slovenska posada napravila je par grešaka zbog kojih je upala u "rupe bez vjetra" koje smo mi iskoristili."

Prema ORC premjeru Darko Hajdinjak za kormilom Jonatana III pobijedio je u obije etape.

 

Noćni život i bambulavanje (tulumarenje na Viškom dijalektu) na Viškoj regati?! Nemam pojma! Ko voli nek izvoli... Za Višku regatu na Vis dolazi barem 1000 jedriličara ( i nekoliko desetaka jedriličarki).

Glasne skupine blago (ili malo više) alkoholiziranih muškaraca, nabijene u grupice sa odjećom u istim bojama, koje se natječu sa susjednom skupinom u npr. pjevanju uz travaricu nije nešto što me privlači....

Kad na Vis stigne skupina od 800-1000 balerina, te provedu nezaboravan vikend uživajući u ljepotama viških konoba i uvala, vjerujte mi da ću biti među prvima koji će slikati i pisati za vas (i sebe) o tome...

 

Rezultati:

Open Ukupno

Open Grupe

ORC

 

Foto : web J.K. Labud

Pogledajte i ostale fotke u opsežnoj fotogaleriji na stranicama organizatora.

 

p.s. Ako mislite da Slovenija ima samo odlične jedriličare poslušajte ovaj bend, jer ima još toga...