Hvarski (Faros) maraton pod jedrima 2014.

Published on

IMG 1391

Jedrilica OLA s Veprom za kormilom pobjedila je u obje etape hvarskog jedriličarskog maratona. Vjetra je bilo, aladinova "bila" prognoza na regatnom polju nije se obistinila, pa su sve jedrilice uspješno prošle ciljem ispred Starigrada, te u povratku u Splitu ispred Špinutske lučice.

IMG 1396

U prvoj etapi najuspješnije starta Mareus, ali Ola uskoro prelazi u vodstvo kojeg ne ispušta sve do cilja u Sarigradu. Start je oglašen na pola puta od Splita do splitskih vrata. Dobra je bila odluka regatnog odbora da oglasi start istoga trena kad je zapuhalo neko čudno jugo. Jedrilo se mezonave do Vrata, a zatim orca sve do cilja. Mareus je prividno ugrozio vodstvo Ole, te se približavao. Ali momci sa moćnog Class 40 ustvari nisu imali "dostojne" protivnike što se pokazalo i u drugom danu natjecanja. Mareusu su pukle dvije đenove, ali uspješnom akcijom posade koja je besprijekorno iskoristila dupli grativ i dizala nova jedra, ta puknuća nisu se znatnije odrazila na jedrenje i rezultat. Osim nekoliko virada koje su zbunile Vepra...

Treći u cilju su bili momci sa Blua (bivši Rivi)....a posljednje jedrilice su ušle u cilj nošene nadolazećom neverom koja je pomela Split i okolicu. Srećom, od sudionika regate nitko nije bio ugrožen te je nevera rezultirala samo ugodnim osvježenjem za jedriličare kao i za lokalnu floru i faunu.

IMG 1402

U etapi koja je vodila natrag do Splita ponovo smo svjedočili "sukobu" Ole i Mareusa. Ovoga puta Mareus uspješno pokriva Olu od samoga starta te je tjera u nepovoljnu poziciju. Vjerojatno je presudilo to što je Vepar forsirao drifter. Unatoč pokrivanju od strane Mareusa, Ola prolazi šotovento na samo malo više od jedne dužine od Mareusa. Ali kut u vjetar i nije bio baš najbolji, a virade su također bile spore i mučne. Kako bilo, Vepar je odlučio ne isprobati zarolati drifter i zajedriti maksimalno u vjetar. Posljedica te odluke i neprestanog pokrivanja od strane Mareusa je Olino približavanje Braču i nužnost jedne virade. Dok Mareus ulazi kao prva jedrilica u Splitska Vrata bez virada nakon izlaska iz Starigradskog zaljeva.

U vratima Ola odmah prelazi u vodstvo te jedri više uz Šoltu, dok Mareus odlazi prema Braču. Iako se u početku činilo da će Ola ostati u bonaci, a Mareus uz puntu Gomilice na Braču brže stići do cilja, uskoro se zapadnjak širi čitavim Bračkim kanalom i Ola hita velikom brzinom, s velikim spinakerom prema još jednoj pobjedi. Mareus gubi drugo mjesto, te ga prestižu Širolin Nemir i Uljevićeva Viga. Crna Zvijer također prolazi Mareusa blizu Čiova. Do cilja je Viga dostigla i pretekla Nemir, a Mareus je ponovo ispred Crne zvijeri. Blue ulazi u cilj kao peta jedrilica...

Rezultati