"Čedo jel ima pomoćnog cilja?" - Komiška regata 2014.

Published on

Ola-class40

Bonaca je uhvatila učesnike Komiške regate. Veće jedrilice su se još nekako i uspjele istrgnuli iz njezinoga smrtonosnog zagrljaja i uploviti u cilj. "Prokletstvo" malih brodova ovoga puta se ostvarilo na najokrutniji mogući način. Većina manjih jedrilica nije stigla na vrijeme do cilja, kako u Komiži tako ni u Splitu.

 "Čedo jel ima pomoćnog cilja?" - orilo se na VHFu dok su prvi brodovi prolazili pokraj Maslinice prema cilju u Splitu ispred Sustipana. Očajni jedriličari, pogođeni bonacom i vrućinom koju ona nosi, radije su molili za pomoć Čedu Perića predsjednika Regatnog Odbora, nego palili motore i odustajali od regate.

Ali pomoćnog cilja nije bilo, on nije bio niti predviđen, pa je Čedo bio svezanih ruku. Mnogi su se ljutili ukazujući na to da je Čedo sam sebi vezao ruke time što nije predvidio i pomoćni cilj. Razumljivo je da su jedriličari bili bjesni kad se dva puta nađu ispred cilja da bi, naposljetku, zakasnili samo nekoliko desetaka minuta presjeći ciljnu liniju prije isteka ograničenoga vremena.

195

Regatni odbor, pa makar povukao i najbolje poteze, jednostavno ne može proizvesti vjetar.

Doduše, nerazumno je da je vremensko ograničenje za povratak do Splita postavljeno u 6 i 30 sati, naravno popodne. Komotno se moglo ograničenje razvući sve dok ima svjetla od dana. Vjerojatno je na to mislio Čedo kad se ispričavao što su uvjeti kao i pojedine klauzule uputa za jedrenje onemogućile uspješan finiš manjih jedrilica. (Izjavu Čede predsjednika Regatnog odbora Perića možete pročitati ovdje).

 Prva etapa, od Splita do Komiže, startala je ispred Maslinice na Šolti. Pomoćni start nije pomogao četrnaest posadama koje su ostale bespomoćno plutati ispred Komiže nakon ograničenog vremena.

Prvi u Komiži bio je Mirko Fatovich za kormilom Bare V. Sljedili su Angelo Rosso i Fly 4. Najveća jedrilica – Marina Kaštela sa Armanom Zekanom za kormilom nije ostvarila očekivanu pobjedu te ulazi kao četvrta.

1467202 10203246357895033 6853121087548782427 n-1 

Nakon subotnjeg odmora start povratne etape oglašen je sa pozicije pomoćnog starta – ispred otočića Barijaci. Vjetrić sjeveroistočnog smjera uskoro napušta regatno polje i prepušta jedriličare nemilom prženju na Suncu. Tko kožu nije skrio opeklilne je dobio, podsjetimo jedriličare da je insolacija kože aktivnost koja, u koliko se pretjeruje, može znatno skratiti vaš jedriličarski vijek, i bitno poboljšati bilancu farmaceutskih kompanija u onkološkom sektoru. Dakle bolje rak kremom spriječiti, nego kemijama liječiti.

10329316 10203247126314243 5666754174786198739 n 

Armano i vesela družina sa Marine Kaštela ipak prolaze ciljem prvi u posljednjoj etapi. Angelo Rosso, koji je opet prešao u crnogorske ruke, dolazi u cilj ponovo drugi sa Milošem Radonjićem za kormilom. Bare V je treći što je Mirku i vrlim momcima u posadi dovoljno za ukupnu pobjedu i "dizanje" regate.

 I još malo o onima koji se vole natjecati premjereni. Prema ORCu najbolji je bio također Bare V, pobjeda prema Komiži i treće mjesto na povratku bili su dovoljni za pobjedu.

Prema Hrvatskom Nacionalnom Hendikepu (NHP) najbolje je hendikepirana bila posada Fly 4 sa Tinom Matuljom za kormilom.

 Tuna je, već tradicionalno, ispečena i pojedena subotom navečer u Komiži. Regata je, kao i svih prethodnih godina, izvanredno organizirana, te je Čedo Perić svojim osebujnim vođenjem regate zabavljao i uveseljavao natjecatelje tijekom jedrenja putem VHFa.

 

Rezultati:

Open ukupno

Open grupe

ORC grupe

ORC ukupno

NHP

Foto galerija by Joe Joung (Joško Maravić) & Robert Matić