Pomalo ali sigurno završio je i drugi PMS

Published on

IMG 0758

Pomalo – uzrečica je sa kojom se posjetitelji otoka Visa vraćaju na kraj češće nego sa nekakvim suvenirima i ostalim đinđarijama. Pomalo i strpljivo prošli smo kroz ciklus čija je kulminacija bio drugi PMS nakon jedne godine. Ovoga puta PMS je bio međunarodnog karaktera, uz lokalne cure, zahvatio je Austriju i Slovačku...a rezultati su djelomično kaotični te primjereni neizvjesnosti koju PMS donosi.

Pomalo, ali sve u pravo vrijeme. Tako bi se najbolje i najlakše u jednoj rečenici moglo opisati jedrenje ženskog jedriličarskog tima Frapa.

Cure su već pobijedile PMS. Prošlogodišnje iskustvo bilo je ključno, znanje i samopouzdanje koje su stekle do sada kapitalizirale su bez većih rizika.

Svjesne omjera snaga, Frapice su frapirale organizatora koji se nadao neizvjesnoj borbi sve do kraja PMSa. Ali one su već prvog dana natjecanja pobijedile PMS. Ostale cure nisu se mogle nositi sa iskusnom ekipom koja je redala pobjedu za pobjedom.

 IMG 0104

Drugoga dana natjecanja Frapice su ušle u regatu potpuno neopterećene, dok su ostale cure bile još duboko upletene u neizvjesnu borbu za što bolju prođu na PMSu. To je bila još nepoštenija pozicija pa je Tihana vodila svoje cure sa lakoćom do najbolje moguće pobjede PMSa – pobjede bez niti jednog poraza u svim plovovima.

Ako malo zavirimo u kokpit ženskog jedriličarskog tima Frapa malo nam je jasnije kako je moguća takva pobjeda. Poznatu kormilarku Tihanu Tadinac nije potrebno posebno predstavljati. Na trimu floka su se nalazile vrlo iskusne i snažne dame i sportašice - Nevenka Čuk i Natalia Matošić. Na glavnom jedru je bila "prva ženska škota Pule" Petra Zuber. A provu su kontrolirale Helena Vlačić i Sarita Bukovčan.

IMG 0285 

Ostale cure su naposljetku svojim rezultatima priredile ugodno iznenađenje. Ali je zato"šefica" regate bila na 100 muka. Unatoč velikom iskustvu kojeg ima kao žena i predsjednica regatnog odbora, Ani Višić ovoga puta nije bilo lako nositi se sa rezultatima PMSa.
Frapice su pobjednice i to je sve bilo lako registrirati. Ali ostale cure su stvar maksimalno moguće zakomplicirale.

IMG 0754

Doduše ekipa The Sponzoruše sa Tanjom Dinter Vidaković za kormilom i ekipa MOB gdje je kormilarila Diana Urichova nisu stvarale probleme. Sponzoruše su se najteže nosile sa PMSom, Diana i ostale cure iz Slovačke bile su samo malo bolje.
Ostale dame su se lavovski borile do samoga kraja. Iako nisu imale šansu za potpunu pobjedu PMSa, sve su ostvarile rezultat koji opravdava tvrdnju da su na korak do pobjede PMSa. Statistički vrlo malo vjerojatna kombinacija, gdje je svaka svaku pobijedila, te sve tri imaju isti broj bodova je upravo ono što se dogodilo.


IMG 0896

Predsjednica regatnog odbora prvi puta u svojoj karijeri bila je suočena sa ovom neobičnom situacijom. Iako iskusnija sa PMSom od ostalih sudaca, ipak je telefonski konzultirala muške kolege diljem domovine, te uvidjela da je ispravno odlučila – tri ekipe dijele drugo mjesto.

 Možemo konstatirati da smo time dobili šest apsolutnih pobjednica PMSa, te još osamnaest dama koje su "blizu pobjede" pa ih možemo (na)zvati vice prvakinjama PMSa.

 Šest ženskih ekipa odjedrile su "svaka sa svakom" na identičnim jedrilicama. Uvjeti na regatnom polju koje se nalazilo u akvatoriju uvale Sv. Jurja bili su vrlo vjetroviti. Prvog dana puhala je tramontana sa udarima od 20 i više čvorova. Drugog dana zapuhalo je jugo, te je dosegnulo i više od 25 čvorova na refule.

IMG 4062 

Povijesni Mediteranski Susret žena je idejno dijete predsjednika Y.C. Host-a Gorana Pečarevića Pece, kojeg je prisvojila i podržala čitava lokalna zajednica na Visu. Susret je hvaljen od strane jedriličarki kao jedna od najbolje organiziranih regata na kojoj su nastupale. Što nije neko veliko čudo pošto organizator nudi sve; jedrilice, smještaj, hranu, zabavu.....a ne traži skoro pa ništa (osim dobrog jedrenja).

Takvu regatu, osobito u ova (financijski) krizna vremena nije lako održati. PMS su omogućili uglavnom lokalni sponzori i entuzijasti ali i političari.

IMG 4484
Primijetili smo gradonačelnika Ivu Radicu koji je uveličao svečanu dodjelu nagrada svojim prisustvom. Istovremeno u Pecinoj kužini restorana Villa Kaliopa gradska vijećnica Luisa Radišić i predsjednik gradskog vijeća Stipe Vojković prali su pijate, dok su zaposlenici gradske tvrtke Gradina d.o.o. skupa sa Pecotom konobarili i usluživali jedriličarke.

IMG 4213
Oliver Roki dokazao se kao meštar od gregade, unatoč tome što je na peki izgradio svoj imidž vrhunskog ugostitelja i zabavljača nije se libio okušati u kuhanju ostalih specijaliteta.
Za vino su se pobrinuli Senko, Lipanović i Ivo Pečarević. Beba se pobrinuo za tunu, a Koke za ostalu ribu. Pizzeria Charly brinula se da cure ne budu gladne između plovova. Pekara Kolđeraj pobrinula se za kruh. Smještaj za cure su donirali privatni iznajmljivači. Toni Lukšić Bejbi priredio je vrhunsku zabavu i koncert za kraj....i još je tu bilo mnogo znanih i neznanih dobročinitelja koji su pomagali u organizaciji...

IMG 4487 

Pitali smo Gorana Pečarevića gdje ide PMS i koji su daljnji planovi.

"Međunarodni dan žena obljetnica je koju iznimno cijenim, kao i žene općenito. Organizirati nešto primjereno što će odati počast ženama, njihovim sposobnostima i dostignućima bio je moj imperativ. Kao zaljubljenik u more, predsjednik jedriličarskog kluba, te kao ugostitelj spontano sam osmislio regatu koju su svi prihvatili.
Povijesni Mediteranski Skup cilja na okupljanje što više predstavnica mediteranskih zemalja te širenja svih onih vrijednosti koje čine jezgru mediteranske kulture, od spize, pa do tolerantnosti i multikulturalizama.
Danas je na Mediteranu potrebno širiti ideje o ljubavi, miru i toleranciji više nego ikada. Ne zaboravite Mediteran je i sjeverna Afrika kao i bliski istok, svi znamo što se tamo danas dešava.

Sportski događaj na međunarodni dan Žena najbolje je što mi možemo učiniti za širenje pozitivnih vibracija i sveopći boljitak društva."

Za bogatu foto galeriju prvog dana regate odgovoran je Robert Matić.

 


Mate Acalinović i Vjeko Tomić bili su iza fotoaparata na dodjeli nagrada.


Rezultati:

 

PMS rezultati 2016

Bodovi

1. Team: FRAPA

SKIPPER

Name and Surname: TIHANA TADINAC

CREW

Name and Surname Nation Club

NATALIA MATOŠIĆ HRVATICA JK FRAPA

NEVENKA ĆUK HRVATICA JK FRAPA

PETRA ZUBER HRVATICA JK VENTAN

HELENA VLAČIĆ HRVATICA JK VENTAN

SARITA BUKOVČAN HRVATICA JK FRAPA

 

2. Team: TOTO BURGER

SKIPPER

Name and Surname: ZRINKA HRVOJ

CREW

Name and Surname Nation Club

ANITA ORHANOVIĆ HRVATICA JK LABUD

MIRA BOBAN HRVATICA JK LABUD

NELIJA RADOLFI HRVATICA JK STROŽANAC

SRĐANA ROŽIĆ HRVATICA JK LABUD

ANITA JURIŠIĆ HRVATICA JK MORNAR

 

2. Team: MOBB

SKIPPER

Name and Surname: BARBORA BACHRATA

CREW

Name and Surname Nation Club

KATARINA LESAYOVA SLOVAČKA YC DYNAMO

BEATA BACHRATA SLOVAČKA YC DYNAMO

ZORA SZOMOLANYIOVA SLOVAČKA YC DYNAMO

JANA ZNAŠIKOVA SLOVAČKA YC DYNAMO

MARCELA KUCIANOVA SLOVAČKA YC DYNAMO

 

2. Team: NCA Women Racing Team

Crew

Eva Randa

Helga Ritter

Isabella Wuhte

Theres Fuchs

Viktoria Kotning

Nation: Austria

Club: NCA

 

5. Team: MOB

SKIPPER

Name and Surname: DIANA URIČKOVA

CREW

Name and Surname Nation Club

ALENA KUNJICOVA SLOVAČKA YC DYNAMO

IRENA VITALOŠOVA SLOVAČKA YC DYNAMO

SUZANA KORDOŠOVA SLOVAČKA YC DYNAMO

LUBICA HAMAROVA SLOVAČKA YC DYNAMO

KATARINA LEDNICKA SLOVAČKA YC DYNAMO

 

6. Team: THE SPONZORUŠE

SKIPPER

Name and Surname: TANJA DINTER VIDAKOVIĆ

CREW

Name and Surname Nation Club

TAMARA RADIĆ HRVATICA JK SAMOBOR

ŽELJNA LABINJAN HRVATICA JK SAMOBOR

SNJEŽANA PUŠKARIĆ HRVATICA JK SAMOBOR

BRANISLAVA BJELAN HRVATICA JK SAMOBOR