Sv. Nikola za samce i dvojce

Published on

Darko Prizmic 2006 

Četiri samca startati će u četvrtak ispred Splita. Pridružit će im se osam jedrilica na kojima će posadu činiti dvoje jedriličara, što je novi format od obalne regate Sv. Nikola. U 14. izdanju organizator J.K. Mornar iz Splita odlučio se i na promjenu dosadašnje rute. Prognoza je izvanredna...

Startna Lista

Prostrano anticiklonalno polje prostirati će se, ne samo iznad regatnog područja (srednji Jadran), već iznad čitave zapadne i srednje Evrope. Stabilno i lijepo vrijeme krije samo jednu opasnost, stabilnu bonacu. Pošto je regatno polje otvoreno more između Splita, Lastova i Palagruže očekuje se tramontana do 20 čvorova...te uspješno odjedrena ruta od strane svih natjecatelja sa ciljem u Komiži.

Plakat Sv Nikola 2015

Evo što nam piše glavni manager regate:

 

Ovaj četvrtak starta 14. izdanje regate Sv. Nikola za samce i dvojce 2015 u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar i grada Komiže. Ono što ovu regatu čini posebnom je minimalan broj posade s jednim ili maksimalno dva jedriličara na brodovima koji su uglavnom projektirani za jedrenje sa punom posadom. Samac ili dvojac mora nadomjestiti rad cijele posade u nimalo prijateljskim uvjetima koji vrlo često vladaju u mjesecu prosincu na moru. Osim toga jedriličari moraju odjedriti 160 nautičkih milja na ruti od Splita, oko otoka Šolte do otočića Glavat, smještenog između Lastova i Mljeta, pa do našeg najudaljenijeg otoka Palagruže sa ciljem u Komiži i to sve bez odmora. Jedriličari će na tom putu proći kroz četiri kanala, jedriti otvorenim morem, po različitim vjetrovima i morskim strujama. Start je u četvrtak 03.12. u 10:00, a ograničeno vrijeme prolaska kroz cilj je subota 05.12. u 20:00 uoči blagdana Sv. Nikole, zaštitnika grada Komiže ali i pomoraca i ribara.  Na startnoj listi će se naći 12 jedrilica. Prema dostupnim prognozama očekuje se slaba do umjerena tramontana. Regata će se moći pratiti uživo na web stranici www.jk-mornar.hr zahvaljujući uređajima za praćenje postavljenim na jedrilicama.

Miljenko Nikolić jedriti će sa svojom legendarnom jedrilicom Izazivač, višestrukim pobjednikom regate Sušac 100x2...