71. Viška regata – Vis poput bove od orce

Published on

 MG 0859 copy

Sinoptička situacija, kao vrlo vjerojatnu mogućnost, ukazivala je na bonacu tijekom prve etape. Ali jedriličare je ugodno iznenadio vjetar koji je uglavnom dolazio iz smjera Splitskih Vrata, a zatim iz Visa. Gotovo 30 milja orce, sa vjetrom koji je varirao od samo nekoliko ćvorića, pa sve do refula od 15-20 čvorova.

Povratak je pak obilježila gotovo čista krma prema Splitu, barem za većinu flote. Uz uobičajeno stajanje u Vratima.

Prvih desetak jedrilica koje su se odlučile za stranu kursa bližu Hvaru i Paklenim otocima (ili između istih, poput Marine Kaštela koja je“ prošla između Vodnjaka i Sv. Klementa...) uhvatile su levanat i mezonave brodile prema cilju...

 MG 1198 copy

Ostatak flote jedrio je po jugo-zapadu promjenljivog smjera te je valjalo često pojalabandavati, iz jedriličarsko-sportskog aspekta to je bila krma poput one kad se jedri u štap, samo dugačka 20 milja. U Vratima, nakon što je prošlo prvih desetak jedrilica, ponovo pada bonaca. Prije vremenskog ograničenja, u popodnevnim satima čitava flota dojedrila je do cilja u Splitu.

 MG 1412 copy

Ovogodišnja Viška regata nastavlja trend koji se može pratiti u posljednjih nekoliko godina nakon globalne financijske krize koja je stigla i u Hrvatsku. Jedrilica je u početku bilo sve manje, a sad se broj ustalio na sto i još nešto malo. Ono što veseli je da je kriza ipak išla na uštrb raznih "team buildinga" koji bi započeli regatu sa "charter" brodovima u Splitu, zatim bi vrhunac izgradnje tima doživljavali u raznim viškim restoranima i birtijama...
Korporacijsko ugostiteljski pir je završio, ali ono što veseli je da posade i jedrilice koji su došle prvenstveno radi (skoro pa sportskog)jedrenja, uopće nisu bile u padu ovih godina. Dapače stiglo je podosta novih modernih, isključivo sportskih jedrilica, poput Full Pelta pobjednika 71. Viške Regate.

Fotogalerija je plod rada i truda komiškog fotografa Joška (Joe Mazzoleni)

 

Rezultati:

OPEN

ORC

Regata u Visu