Martin dokajtao do svjetske bronce

Napisao/la Lari Lulić Published on .

 kite6

Martin Dolenc, trinaestogodišnji kiter iz Pule, osvojio je brončanu medalju u konkurenciji natjecatelja do 18 godina na Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci sa zmajem. U kineskom Hainanu mladi je Martin u konkurenciji 112 natjecatelja iz 40 zemalja zauzeo 46. mjesto, odnosno treće u konkurenciji do 18 godina, što je izniman rezultat, ne samo za hrvatske prilike.

kite3

Naslov svjetskog seniorskog prvaka osvojio je Njemac Florian Gruber.

kite4

Kite još uvijek nije olimpijska disciplina, ali bi to mogao postati na OI u Tokiju. Evo što je o tome napisano u izvještaju HJS-a:

Međunarodno udruženje jedrenja na dasci sa zmajem krenulo je prije nekoliko godinu u veliku kampanju kako bi ova disciplina postala dio olimpijskog programa za Rio 2016. Javna rasprava u svijetu jedrenja prošle dvije godine bila je vrlo žestoka, jer da bi kite ušao u program neka druga jedriličarska disciplina morala je ispasti. Izbor je bio između klasične daske i daske sa zmajem. Vrhunac debate bio je lani u studenom na godišnjoj konferenciji Svjetskog jedriličarskog saveza (ISAF) kad su se potvrđivale discipline za Rio.

kite2

Skupština ISAF-a, koju čine svi nacionalni savezi, u konačnici je glasovala da ipak klasična daska RS:X ostane u olimpijskom programu, no svi su se složili da je daska sa zmajem nešto što bi također trebalo biti na OI, brza i atraktivna disciplina s puno adrenalina. Zaključak ovogodišnje konferencije ISAF-a je da će se za Tokio 2020. pokušati izboriti za još jedan komplet medalja, što bi onda bio kite.