Svi su na Palmi!

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

palma2013

Dok Grčka propada regata njene princeze obara rekorde. Četrdeset i peto izdanje Trofeja Princeze Sophie koje se održava u akvatoriju španjolskog otoka Palma Privuklo je gotovo sve sportske jedriličare koji u svijetu nešto znače... Hrvatski jedriličari nisu iznimka.

 Najveće "iznenađenje" je klasa Nacra 17, olimpijska klasa za mješovitu posadu. A u ovom slučaju miješaju se spolovi. Tako na ovoj najmodernijoj (i najbržoj) olimpijskoj klasi moraju se nalaziti jedriličarka i jedriličar.

Da uspjeh ove klase nije slučajan lako se može zaključiti prema popularnosti koju je dosegao prošlogodišnji Americas Cup u San Franciscu.

nacra17worlds2013Besson

Nacra 17 je katamaran koji ima zakrivljene centarbote, pa se isti ponašaju pomalo i kao hidro-krila. Oblikom različita od onih, takozvanih T-foila, koji su upotrebljavani u najpoznatijem kupu. Nacrin bi bio C – foil, puno nestabilniji od onog T, ali ipak u određenim uvjetima daje mogućnost povremenog "fojlanja" kako jedriličari zovu podizanje trupa jedrilice iznad morske površine pomoću uzgona kojeg daju uronjena hidro-krila. Pri tome ukupni otpor vode naglo pada (na trupu gotovo pa nestaje i ostaje samo onaj na krilcima) a brzina jedrilice strahovito raste.

 tinaNogaMihelic

Hrvatsko olimpijsko jedrenje trenutno ima svega - Prvog na svjetskoj kriterijskoj ljestvici, svjetsku prvakinju i prvake....(i još mnogo toga u svim klasama)
...samo Nacre 17 za miješane posade nema.
Nadamo se da će se i to jednoga dana dogoditi. Jer imamo i prvakinju i prvaka, koji su u vezi (ljubavnoj), a svima je jasno da je jedrenje u paru ( 49er ili 470 recimo) istovjetno braku – morate se skupa često i intenzivno znojiti, inače su rezultati slabašni.

U nadi da će se i taj brak desiti, te da će umjesto jednog jedra i braga raditi square-top jedro, flok i asimetrični spinaker, kao i trapezi te ponajviše C – foil podsjećam jedriličarke i jedriličare da je počelo proljeće. Idealno doba za skidanje suhih odjela i stvaranje miješanih posada.

Princezin Kup počinje 31.03. pratite događanja na regatnom polju na stranici organizatora, kao i na "Zrinkinoj" crosailingteam.hjs.hr