Tko je naš najbolji jedriličar?

Published on

img 0238

Jedrenje nije poput atletike, nogometa, tenisa ili košarke. Pitanje o najboljem nije tako lako riješiti. Mnogi su se prijepori vodili u prošlim vremenima o tom šminkerskom pitanju. U odgovoru bi se češće našao nekakav PR šmeker nego netko vrijedan ozbiljnog razmatranja. Povremeno bi netko čašćen takvom titulom od strane medija mnogima dizao tlak ili kosu na glavi. Srećom u posljednjih nekoliko godina na to pitanje postoji jasan i ne dvosmislen odgovor...

Ne postoji najbolji jedriličar! Dva su i ne možete ih razdvojiti neovisno o kategoriji ili metodi koju pokušate primijeniti u potrazi za pravim odgovorom.

Najbolji su Igor Marenić i Šime Fantela. Dvojbe nema!

img 0160

470 ime je olimpijske klase u kojoj momci iz Zadra nastupaju. Sjeli su u tu, 470 centimetra dugu barčicu, krajem 2001. godine nakon što su završili dječji dio svoje karijere u klasi Optimist.

Sudbina je htjela da se to desi upravo onda kada je na globalnoj sceni nestao svijet kakvog smo poznavali do tada. Dok su Šime i Igor plutali u "posuđenom" štiriju, a stariji momci odmarali između plovova na svjetskom prvenstvu u Kopru, skupina državljana Saudiske Arabije uspješno se zabila u nebodere WTC – poznati 9/11.
Autor teksta te dane pamti po tome što su to dvoje svoj prvi korak učinili upravo u njegovom 470 (potpuno ne bitno ali kako se kaže - čovjeka veseli). A traumatični 9/11 je tek na drugom mjestu.

Da će Šime i Igor biti uspješni u ovoj klasi očekivali su svi koji su vidjeli kako su momci prethodno jedrili kao djeca u optimistima, gdje su osvajali sve (Šime je bio Svjetski prvak, Igor je bio prvak svačega i peti na tom istom svjetskom).

Spajanje super talentiranog zadranina i cresanina rezultiralo je promjenama u konstelaciji osvojenih medalja na EP i SP od strane nekoga sa naših prostora.

 img 0229

Igor i Šime vlasnici su čak 11 medalja sa svjetskih i europskih prvenstva. Teško je razlučiti sve te plemenite metale, navedimo samo da su tu i dva zlata sa SP...

Spomenut ćemo nekoliko vrhunskih jedriličara, ne u domaćim već u globalnim razmjerima, koji su trenutno za samo nekoliko medalja kraći: Ivan Kljaković Gašpić iz klase Finn, Tonči Stipanović u Laseru, Tina Mihelić u Laseru Radial, Mate Arapov umirovljeni laseraš, Marin Mišura mladi ali također umirovljeni teškaš iz klase Finn.....i tako dalje, da ne duljimo (a veseli to da bi mogli jer ih još ima) ovo je ipak tekst o najboljem.

Ovaj članak je nastao u želji da buduća googlačica namjernica ne jaše krive valove u cyber prostoru već da brzo naiđe na odgovor po pitanju najboljeg.
Također apeliram na urednicu wikipedije na našem jeziku da uvrsti i Šimu Fantelu (Igor je tamo) na listu jedriličara jer je ista bez njega krnja i dezinformirajuća.

img 0220

Igor i Šime nedavno su pobijedili svjetsko prvenstvo, što je za njih očigledno uobičajeno. Ali svjetsko prvenstvo u olimpijskoj godini ima posebnu težinu.

Hoće li naši najbolji osvojiti, dugo očekivanu, prvu olimpijsku medalju u povijesti jedrenja na našim prostorima sasvim je svejedno.

Oni su već postali jedriličarske legende!

Fotografije: Robert Matić

Igora i Šimu možete pratiti na facebook-u: Klikni baš TU.