Brate prvi na Zlarinu

Published on


FraneBrate 

Frane Brate na Teuti

 

Posada jedrilice Teuta sa Franom Bratom za kormilom pobijedila je Slovakian Grand Prix koji je održan na Zlarinu. Nakon Splita i Vodica trećom regatom ORC Cupa Hrvatske u Zlarinu završio je proljetni dio sezone.

Prvog dana regate održala su se dva plova po jačini vjetra od 1 do 3 beaufora. Prognozirano jugo srednje jačine izostalo je u jutarnjim satima. Dok je tijekom poslijepodneva zapuhao vjetar iz pomalo ne uobičajenog smjera. Nešto poput mješavine lebićade i maeštrala, dakako što se tiče smjera, a po ugođaju to je bio svakako proljetni maeštral.

Jedrilo se zapadno od zlarinske luke između otoka Tijata i Prvića. Desna strana polja bila je ograničena otočićom Lupac, Prvićem te hridi Galijolom. Pošto se ta strana pokazala bržom flota od 12 jedrilica bordižala je uz samu obalu.

Pobjeda u prvom plovu otišla je jedrilici Teuta sa kormilarom Franom Bratom. Dok se u drugom plovu najbolje snašla posada slovačkog Quebremara sa Peterom Mosnijem za kormilom.


franebrate7


Drugi dan regate puhalo je jugo brzine 20 - 25 čvorova. Nakon neuspješnog pokušaja regatnog odbora da oglasi start prvog plova u šibenskom kanalu - zbog prevelike snage i promjenljivog smjera vjetra, Regatni Odbor se premješta do Vodica. Jedrilo se između otoka Prvića i Tijata.

Vijugava, kamena i duboka obala Tijata bila je bolja strana regatnog polja prilikom jedrenja u vjetar. Tu je bilo manje vala i smjer vjetra je bio povoljniji – na orcu. Dok je jedreći u krmu bilo bolje birati obalu Prvića zbog povoljnog vala.

Tijekom jedrenja u krmu više je jedrilica imalo problema sa spinakerima, prva je protresla spinakerom Mareus, a zatim Mireo, potom Anđela X, Brutal Fish....

Pri tome jedrilici Mireo ostao je spinaker zamotan oko prednjeg štraja pa je posada odlučila povući se iz regate. Nakon što su spustili jedro i pokušali upaliti motor zadesila ih je nova nevolja. Propela je na sebe povukla škotine koje su bile u moru, te im je otkazao motor.

Regatni odbor je napustio mjesto sidrenja i pohitao u pomoć. Srećom sve se dobro završilo jer je jedrilica Regatnog odbora uzela jedrilicu mireo u tegalj i spasila je od sraza sa obalom. Ali zbog toga nije bilo drugog plova.

Posada jedrilice Quebremar pobjedila je u prvom i jedinom plovu dana, dok je Teuta bila druga. To je bilo dovoljno za pobjedu Teute i kormilara Frane Brate na Slovakian Grand Prix-u.

Trenutno vodeći na ORC Kup ljestvici nakon treće regate je Peter Mosni ispred Frane Brate. Preostale su još tri regate ORC Kupa koje će se održati tijekom jesenjih mjeseci u Puli, Šibeniku i Biogradu.