Mi gradimo otok - otok gradi nas

Napisao/la Lari Lulić Published on .

 a111

Bili smo na Golom otoku, o kojem Wikipedia kaže: Najveći dio tog otoka su goli kameniti obronci s oskudnom travom, a samo duž zapadne obale su zapušteni parkovi borova i kineskog pitospora, koje su na golom kršu prisilno sadili bivši logoraši. Otok je neplodan i nema stalnih stanovnika, osim stada ovaca. Ipak, glavno pristanište nudi nešto vegetacije i hlada, te - osnovnu turističku infrastrukturu.

a112Goli je funkcionirao kao kaznionica do 1988. godine. Samo godinu dana kasnije vrijedni stanovnici okolnih otoka opelješili su sve iole vrijedno s tamošnjih nastambi, uključujući krovove, metal, armature... a krao se čak i kamen, pa su sve zgrade u rekordnom roku propale i urušile se. 

a113

Potpuno devastirano naselje ipak je mamac za turiste, koje po otoku razvozi 'Goli Express'.

a114

Goli je toliko surov da na njemu čak i bor nerado raste. Ipak, tu je nekoliko lijepih, zaštičenih uvalica s tirkiznim morem.

a120

Jedna od čelija. Nejasno je samo da li je brojalica u crvenom napravljena kasnije, u turističke svrhe, jer malo je vjerojatno da bi čuvari u najstrožoj YU kaznionici dozvolili ovakvu soboslikarsku samovolju. 

a117

Objektivom iPhonea uhvatili smo čuvenog Robija Matića na zadatku, pa čitatelji napokon mogu povezati djelo i lik, makar s leđa. Čekamo Robijeve fotke s Gologa!

a115