Zabava na moru: Od avanture do izležavanja

Published on

 

Kako se zabaviti na ljetnom odmoru u Dalmaciji? Ponuda je zaista raznolika, a sve ovisi u tome što vas zanima - i koliko ste novca za to spremni, ili u mogućnosti, izdvojiti. Nekomu je za idealan dan godišnjega odmora dovoljan ručnik na plaži i obilje sunca, drugima je pojam zabave minigolf, stolni tenis i vožnja sandolinom, dok treći odmor više vole provesti aktivno, odnosno iskoristi slobodno vrijeme da bi završili tečaj ronjenja, naučili jedriti, kajakom ispitali sve obližnje skrivene uvale, ili se okušali u sve popularnijemu slobodnom penjanju morskim liticama. Brojni sportsko-rekreacijski centri na našoj obali nude i cijelu paletu drugih aktivnosti - od jedrenja na dasci, jedrom i zmajem, ili 'padobranstva' uz vučenje gliserom, preko skijanja na vodi, vožnje na 'banani' ili kolutovima, do iznajmljivanja vodenih skutera, čamaca na vesla ili pak malih (ali) jedrilica. Ponuda rekreacijskih i zabavnih sadržaja u Dalmaciji u posljednjih je petnaestak godina značajno evoluirala, pa samo trebate znati što želite - te, eventualno, treba li vam za to neka posebna dozvola.

 

Agencije i tvrtke specijalizirane za aktivni, avanturistički turizam, primjerice 'Hvar Adventure' ili 'Vanka regule', iz Sutivana na Braču, već godinama bilježe izvrsne rezultate u poslovanju i dokaz su da je takav vid orgniziranja odmora pravi hit. Ljubitelji slobodnoga penjanja mogu se tako okušati u svome omiljenom sportu, i to na nekoliko lokacija na Hvaru: Veloj Stinivi, Svetoj Nedjelji ili pak na stijenama prema Milni, a ovisno o udaljenosti lokacije i trajanju izleta, za taj užitak treba izdvojiti između 200 i 400 kuna (po osobi). U cijenu je uključeno sve: organizator će vas opremiti adekvatnom obućom - penjačicama, pojasom, konopima i 'gambetima', dovest će vas do lokacije i osigurati nadzor.

 

NEKOĆ SMO HODALI, SAD 'TREKKIRAMO'

Na srednjodalmatinskim otocima vrlo je popularan i 'trekking', ili hodanje po prirodi, a za poludnevnu turu po poljima lavande, antičkim lokalitetima, ili - primjerice - do pustinje Blaca na Braču, treba izdvojiti između 200 i 300 kuna - ovisno o lokaciji i o tome da li je u turu uključen obrok ('lunch' paket). U adrenalinsku kategoriju svakako valja ubrojiti i izlete, odnosno jurnjavu brdskim biciklima: poludnevno spuštanje od nekog otočkog vrha do mora stoji u prosjeku 250 kuna, a za tu cijenu - osim bicikla - dobiti ćete i kacigu, te stručnoga vodiča, koji, osim što izvrsno barata povijenim činjenicama, vješto pruža i prvu pomoć.

Ljubitelji mora, ali ne i nafte i ispušnih plinova, rado će se okušati u vožnji kajaka, prednost kojega je što u tišini i ne onečišćujući okoliš možete dohvatiti sve obližnje skrivene uvale. Poludnevni izlet kajakom stajat će vas između 200 i 350 kuna, ovisno prije svega o tome da li se sami vraćate na polazište, ili je organiziran prijevoz kombijen s unaprijed utvrđene lokacije. U posljednje vrijeme popularno je i iznajmljivanje malih regatnih krstaša, kojima se najčešće polazi na jednodnevne izleti između otoka. Za taj užitak - u koji su uključene usluge profesionalnog skipera, te najčešće i 'spiza' - treba izvojiti između 500 i 800 kuna. Ništa jeftinije nećete proći ni unajmite li malu jedrilicu ili katamarančić. Dva sata na dvotrupcu Hobie Cat ili u olimpijskom dvosjedu 470 platiti ćete oko 300 kuna, dok za cjelodnevnu uporabu tih plovila - što u praksi znači najviše šest sati - treba izdvojiti oko 700 kuna. Ljubitelji vjetra mogu se okušati i u 'windsurfwingu', a za taj doživljaj po satu treba platiti između 60 i 120 kuna, ili - za četiri sata - između 200 i 400 kuna, ovisno o lokaciji i pružatelju usluga. Početnici, pak, mogu krenuti u školu jedrenja na dasci - sat koje stoji između 200 i 250 kuna, što uključuje, uz dasku, jedro i odijelo, i učitelja. Bol i Pelješki kanal svjetski su poznate lokacije za sve vrste 'surfinga', ali se u jedrenju na dasci možete danas okušati u gotovo svakomu turističkom mjestu na Jadranu.

Za 'surfanje', jedrenje malom jedrilicom, 'trekking', vožnju kajakom, penjanje po stijenama, 'mountainbiking' i ostale srodne aktivnosti - što uključuju pogon na vjetar ili noge/ruke - ne trebate nikakvu posebnu dozvolu, nego samo novac, dovoljno entuzijazma i snage, te - po mogućnosti - neku vrst osiguranja, jer su ti sportovi opasniji po vas nego po okolinu. 

img 9038

 

ČUVAJTE SE 'DIVLJAKA'

Vodeni skuteri druga su priča: zakonodavac je propisao vrlo stroge uvjete za korištenje tih vodenih jurilica; nije dopuštena vožnja u pojasu do 300 metara od obale, korisnik mora imati dozvolu za upravljanje brodicom... pa su mnoge tvrtke izbacile skutere iz svoje ponude. Ipak, tko ih traži - naći će ih, te prilično skupo platiti. Želite li dakle 'doživjeti pravi osjećaj slobode na morskom skuteru', to će vas stajati između 200 i 300 kuna za 15 minuta vožnje. Uz skuter, za taj ćete novac dobiti kacigu i prsluk, te - ako je iznajmljivač etičan - detaljne upute gdje i kako se smije juriti. Skijanje na vodi nešto je manje opasno po okolinu, jer motornjakom u pravilu upravlja profesionalni skiper, a za tu aktivnost treba izdvojiti 20 kuna po minuti, s tim da je minimalno vrijeme najma pet minuta. Tko ne zna skijati na vodi, može to učiti, a za 10 minuta poduke platiti će u prosjeku 120 kuna. Manje ambiciozni ljubitelji treskanja po moru odlučiti će se pak za vožnju na 'banani' (40 kuna za deset minuta), ili na kolutu (60 kuna za deset minuta). Svjedoci tvrde je jedna desetominutna vožnja kolutom što ga vuče gliser - ako klijent nije mazohist - dovoljna za cijelo ljeto, pa i nekoliko njih.

Ne bojite li se da će vas pokupiti pomahnitali vozač vodenog skutera, a volite li k tome dubine, pravi izbor za vas je ronjenje. Ronilački centri na Jadranu pružaju široku paletu usluga, kao što su iznajmljivanje kompletne opreme, ronilački tečajevi, ronjenje u pratnji voditelja, te ronjenje na potonulim brodovima, u podvodnim špiljama ili uz okomite zidove. Želite li roniti u hrvatskim vodama, morate imati važeću ronilačku iskaznicu, koju izdaje Hrvatski ronilački savez, a godišnja stoji oko 100 kuna. Kompletnu opremu možete iznajmiti po cijeni od 250 do 500 kuna po danu, a jedan zaron košta uglavnom između 90 i 150 kuna. Imate li pak vlastitu ronilačku opremu, do vaše idealne podvodne lokacije možete unajmite li brodicu. 'Kadu' od četiri metra s motorom od pet 'konja' možete unajmiti za oko 450 kuna po danu, za plastično plovilo od šest metara s jakim motorom - od 100 konjskih snaga - valja izdvojiti oko 1800 kuna, dok primjerice gumenjak od pet metara s motorom od 80 konja zapada oko 1400 kuna po danu. Naravno, da biste iznajmili neko od spomenutih plovila, trebate predočiti dozvolu za upravljanje brodicom, a valja imati na umu da sami plaćate i gorivo, te svaku možebitnu štetu. 'Kvaka' je i u tomu što treba ostaviti depozit - najčešće 1000 eura, u protuvrijednosti u kunama - prije nego se otisnete na pučinu.

 

SUNCE BESPLATNO, NE I LEŽALJKA...

Tko nema tolike novce, može se upustiti u neke od mnogobrojnih sportskih aktivnosti što ih pružaju gotovo sve hotelske kuće ili kampovi na našoj obali. Primjerice, možete igrati tenis na zemljanom terenu - za 30 do 80 kuna po satu - onaj manji, stolni, ili badminton, za 20 do 40, ili 'baciti partiju' stolnoga nogometa - po popularnoj cijeni od pet kuna po 'utakmici'. Vrlo prikladno je iznajmiti bicikl, što u prosjeku stoji 20 kuna po satu, 50 kuna za pola dana, ili 80 za cijeli dan. Za sat vremena vožnje sandolinom treba izdvojiti oko 40 kuna, a teren za odbojku na pijesku dobiti ćete za 20 do 40 kuna po satu, ili - ponegdje - besplatno. Neće vam naplatiti ni na početku ovog pregleda spomenuto izležavanje na suncu... naravno, samo ako ne hajete za udobnost ležaljke (20 kuna) ili hlad suncobrana (10 - 30 kuna).

Ako, pak, želite nešto 'zanimacije' koja može uroditi zanimljivim gastronomskim iskustvom, pozabavite se štapovima i udicama - imajući dozvolu za morski ribolov, dakako. Budući da se tom rekreacijskom disciplinom na moru bave uglavnom turisti koji su već ribolovci, većina ih već posjeduje 'papire' i pribor... što je dobro, jer će vam na obali mnogo češće servirati krivu informaciju o uvjetima i osobitostima ribolovnog područja, nego vam pomoći da 'skvasite udice'. Zato - ako ste nepripremljen amater - posjetite najbližu prodavaonicu ribolovne opreme: tamo će vas opremiti onim što vam zaista treba za nekoliko dana neambiciozne 'ribičije', izdati vam dozvolu (cijena ovisi o trajanju), upozoriti na zatvorena područja (nacionalnih parkova i sl.), te čak prodati mamce... što sve skupa može stajati najviše 1500 kuna - a bijelu majicu, veliki platneni šešir, kremu za zaštitu od sunca, napitke i hranu smetnut će s uma samo onaj tko ne želi sebi dobro.

Zadnjih godina ponuda alternativnih načina provođenja odmora sve je raznolikija, pa tako primjerice odnedavno na otoku Visu djeluje turistička agencija Visit koja pod sloganom 'No Bullshit Hollidays' nudi cijeli spektar neobičnih izleta, među kojima je najveću popularnost stekao 'Military Tour', tijekom kojega se džipovima i pješke, a sve u pratnji stručnog vodiča, obilaze najzanimljiviji vojni objekti na otoku. Osim 'Military Toura', agencija nudi i cijeli niz drugih zanimljivih izleta po Visu, koji umnogome odudaraju od standardne turističke ponude. Možete tako krenuti na Caving Tour, višesatnu turu po špiljama i plažama Visa i Biševa, zatim Discovery Tour, odnosno obilazak starorimskih iskopina, muzeja i crkvi, ili turu po vinskim cestama Visa. Također, možete se okušati i u brdskom biciklizmu, slobodom penjanju, paraglajdingu, jedrenju, obilasku pučinskih otoka, ribarenju, ronjenju ili pak kriketu s Britancima nastanjenima na otoku, budući da se pred konobom Roki u središtu otoka nalazi održavano igralište za kriket.