Transat Jacques Vaber - Susret super tankera i class 40tija

Napisao/la Krešimir Đakulović Published on .

supertanker

Michelle Zwagerman uporno je pozivala Abqaiq pomoću VHF stanice, iskusni pomorci odmah su se uzbudili kad su čuli ženski glas na sred oceana i bezrezervno uslišali dami sve želje. 333 metara dugački tanker, negdje na pola Atlantika, izbjegavao je malešni class40, dugačak samo 12.14 metara.

A sve to znamo zahvaljujući našem Vanji koji tuče sinje tropsko more. I dok nas bura šiba, a njega ekvatorsko sunce grije Vanja nam ovako piše:

 

Prijepodne. Pol Atlantika, par stupnjeva južno od ekvatora.
Nikoga na RADARu, (12 i 24 mile range) ni ti na AISu.
Sastanak na mostu: zapovjednik, prvi palube, sekondo i 2 terca

Odjednom na VHFu jedan ugodan ženski glas: "Abqaiq, Abqaiq, Abqaiq, this is sailing boat Croix du sud, sailing boat Croix du sud. Do you read me?"

Ostali smo iznenađeni jer nije bilo nikog nigdje a i taj ženski glas nas je izbezumio...
Javili smo se. Zapovjednik je odmah skočio čim je čuo da je žensko u pitanju.
Rekla je da je 12 milja od nas. Dala nam je azimut u kojem nas gleda. Rekla je da je u regati i da se držimo dalje od nje.


Našli smo je dalekozorom ali na oba RADARa i dalje nismo. Kako smo se približavali jedan drugome, tako se pojavila i na RADARu ali onda smo je već dobrano vidjeli dalekozorom.


Malo sam pričao sa njom. Pitao sam ako je u Miniju jer da je nismo vidjeli na RADARu. Rekla je da je na Class 40 u Transat Jacques Vabre regati. Ona i muž Double handed. Malo me iznenadilo da Class 40 nismo vidjeli na 12 milja sa RADARom. Rekla je da su iz Australije. Zapovjednik je to skužio po govoru jer je inglež. I još je dodala da im je prelazak ekvatora bilo lijep i da su sad konačno na svojoj hemisferi!
Zaželio sam im dobar vjetar i zahvalio se na razgovoru.
Stvarno je bilo lijepo vidjeti Class 40 na pol Atlantik


Usput, kasnije sam našao na netu da ona ima 43 godine a muž 66. Svaka čast na sudjelovanju u takvoj regati u tim godinama...a i na mlađoj ženi koja jedri sa njim...

Mojim prijateljima pomorcima,
Uvijek izviđajte vizualno!
RADAR nije vidio jedrilicu od 12 metara , u uvjetima dobre vidljivosti, mora 2-3 metra na 12 milja udaljenosti!
Ali vidjeli smo je dalekozorom!

Mojim prijateljima jedriličarima

Čuvajte se trgovačkih brodova.
Nemojte se ustručavati nazvati brod na VHF Ch. 16 i obavijestiti ga da jedriti u blizini. Časnik ma mostu može biti zauzet te nije lako vidjeti jedrilicu.


Dobro more!

 

Vanja Biondić
terco palube
M/T Abqaiq


Zdrav duh u znojnom tijelu, na ekvatoru, Vanja održava tjelovježbom:

VanjaTanker

 

 

Više o regati: Transat Jacques Vabre