Ma što radite zimi?

Published on

Pitanje iz naslova ovoga teksta je uobičajeno pitanje domorocima od strane turista i onih koji se tako ne osjećaju kada pohode periferiju, osobito izolirane i daleke otoke.
Naravno da je to pitanje glupo do bola, ali glupo je i centralizirano društveno uređenje, pa se ipak centralistička glupost veselo legitimira na periferiji kao nešto normalno.
Dok otoci za središnjice i njihove žitelje predstavljaju zimi samo sjećanje na ljeto koje je prošlo i koje će ponovo doći, na periferiji ipak žive ljudi i djeca sa svojim uobičajenim civilizacijskim potrebama tijekom čitave godine.

Unija koja razdvaja – Piratski zaljev

Published on

Ruza militantnaČiji je Piranski zaljev? Za jedriličare zdrave pameti ovo je pitanje vrlo jednostavno – Piranski zaljev je u "vlasništvu" jadralnog kluba Pirat iz Portoroža. Tako je već dugi niz godina, još od drugoga svjetskoga rata. Seleći se u svojim početcima između Portoroža i Pirana klub se od 1965. nalazi na istoj lokaciji. Dakle prije više od sedamdeset godina piranski zaljev je postao piratski zaljev – tko misli drugačije prije svega nije jedriličar, već nešto Drugo. To drugo nije predmet rasprave ovoga teksta, ovo je pogled na nepostojeću problematiku granice na moru iz internacionalnoga jedriličarskoga kantuna.

Ironijski odmak kao preduvjet samačkih jedrenja

Published on

Sveti nikadMnogima, nažalost, disciplina dobro dođe. Neki, na svu sreću, ipak jasnije shvaćaju ovu socijalnu kategoriju, ograničavajuću po osobnost, ali često blagotvornu po izvršnu efikasnost. Disciplina obično proizlazi kao vrlina u hijerarhijski organiziranim društvima. Brod je kontekst unutar kojeg organizacija prirodno iznjedri sustav koji najčešće predstavlja školski primjer hijerarhijske strukture odnosa moći, zapovjedne odgovornosti, kao i prenošenja zapovjedi. Do raspada visoko strukturiranih odnosa na brodu dolazi rijetko. Taj fenomen možemo promatrati jedino onda kada se brod nalazi na sidru, u škveru, na remontu, ili na mrtvome vezu.

Prvić Šepurine u raljama krupnoga kapitala – Inicijativa protiv marine

Published on

Prvić ŠepurinePrije petnaestak ili više godina, tijekom ležerne šetnje mjestom Prvić Šepurine iznenadio me izvrsno očuvani i friško njegovani spomenik NOB-a. Vrlo zanimljivo, osobito kada znamo da je danas u Vodicama sasvim druga priča, tamo je postavljen spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma... Inače sam usamljeni pobornik ne uništavanja spomenika, ali baš svih, ja bi to sve ostavio; od druga Staljina do Benita, neka svi stoje dok ih kiša ne ispere iz povijesti ali ne i mi koji sada živimo. Nama svima živima baš svi ti spomenici danas trebaju....

Quo vadis Slobodane Velikiću?

Published on

slobodan velikic mini transat 2017Quo vadis Slobodane Velikiću? Di će Dado? Pitala se mnogobrojna publika minitransata u rano jutarnjim satima ispijajući kave u svojim uredima. Što se dogodilo Dadotu i zašto je njegov kurs oko Cabo Verdskog otoka Santo Antao vrlo rastrošan u omjeru prevaljenih milja i prijeđenoga korisnoga puta. Radna hipoteza je jednostavna – Dado je zaspao. Da bi saznali pravu istinu moramo, kao i do sada, pričekati Sisin dolazak u cilj...

Na dan Mrtvih preko Atlantika

Published on

vedran i dado pijuStart druge, prekooceanske etape regate miniTransat zbiti će se danas, na dan mrtvih, svi svete ili jednostavnije prvog dana mjeseca studenog. Las Palmas de Gran Canaria poprište je starta druge etape. Naši dečki, Vedran Kabalin i Slobodan Velikić, nakon uspješno završene prve etape spremni su za svoj prvi prelazak Atlantika. Cilj druge etape nalazi se u toplim Karibima, točnije ispred Le Marin bay na francuskom otoku Martinique.

Vedran Kabalin izvrstan 17. u cilju prve etape minitransat-a

Published on

vedran kabalin u cuilju druge etape mini transataVedran Kabalin je uspješno završio prvu etapu regate miniTransat, na ruti od francuskog grada La Rocchelle do španjolskog Las Palmas-a. Nakon 10 dana 12 sati i 32 minute provedenih na moru Vedran je prošao ciljem kao 17. natjecatelj u klasi serijskih jedrilica u konkurenciji od 56 jedriličarki i jedriličara. Spomenimo i desetak znatno bržih prototipa koji su ostali Vedranu po krmi, kao i činjenicu da je nakon 10 i po dana jedrenja, te prijeđenih 1350 nautičkih milja Vedran zaostao za prvom jedrilicom u cilju samo 9 sati i 8 minuta, što sve skupa dovoljno govori o ovom velikom uspjehu kostrenskog, riječkog, lošinjanskog pa naposljetku i hrvatskog jedriličara...

Dado se vraća u velikom stilu!

Published on

dado ponovoNakon dramatičnog skretanja sa rute i dolaska u Portugal Slobodan Velikić nije gubio vrijeme. Danas oko 16:30 prema našem vremenu Dado je isplovio i ponovo je u regati. Posljednjih deset milja koje su ostale zabilježene na trackeru Dado je prešao u nešto manje od sat vremena. Izgleda da je Sisa ponovo u punoj snazi.

Dado je u Portugalu, Vedran 23.

Published on

Dado skrenuVeć na samome početku regate Dado nam je priredio malu dramu. Male, a na samom početku i ne baš tako male razloge za brigu imali su svi koji svakodnevno prate mini transat na trackeru.

Dado je iznenada promijenio kurs i bitno smanjio brzinu. Zabrinu se čak i organizator – nagla promjena kursa Dadine Sise odmah je primijećena, ponuđena mu je pomoć, koju je on naravno odbio, pa je odmah postalo jasno da se ne radi o pogibeljnoj situaciji.

Prvih 24 sata je najteže? - Startao mini transat 2017.

Published on

Dado i VedranVremenski uvjeti u biskajskom zaljevu su dobri, flota sigurno napreduje prema jugu, ali sigurnost sama po sebi ne garantira i ugodu po jedriličare. Lagani vjetrići sa velikim oceanskim valovima, sve skupa "zasoljeno" sa nešto kišice...

Međunarodna regata žena PMS - 2017

Published on

 MG 9975Tihana Tadinac za kormilom, Nevenka Ćuk, Natalia Matošić, Ivona Dražić, Petra Zuber i Ana Šutej pobjedile su treći međunarodni PMS Žena na otoku Visu. U finalnom jedrenju Tihana je iskusnom kormilarskom rukom odolijevala napadima mladih, perspektivnih laserašica iz Crne Gore koje je predvodila Majda Begović. U malom finalu jedra i njihovo trimanje, kao i kormilarenje su odmjerile talijanke sa Petrom Klibom za kormilom i Annamarija Sabjan, kormilarkom mađarske posade.